Terhesség alatti hátfájás

//Terhesség alatti hátfájás

Terhesség alatti hátfájás

A terhesség alatti hátfájás, mivel  a test sok szempontból átalakul. A terhességet megelőző évek során az amúgy is túlterhelt gerincre még nagyobb teher kerül.

A jó hír, hogy a baba növekszik. Ennek viszont vannak következményei. Különösen a terhesség második felében jelentkeznek a kínzó panaszok. Mit tehetünk, hogy a minimálisra csökkentsük?

Terhesség alatti hátfájás

Terhesség alatti hátfájás

 

Terhesség alatti hátfájás-az oldal tartalomjegyzéke

Okok-A terhesség alatti hátfájás okai közül van, amit meg tudunk változtatni. Ezáltal csökkentjük a derékfájás kialakulását.

Következmények-A terhesség alatti hátfájás okai után megnézzük, mit válthatnak ki

Korlátok- Kevés szó esik róla, de nem mindent alkalmazhatunk azok közül a szokványos módszerek közül, amit egyébként be szoktunk vetni.

Tanácsok-10 olyan tanács, amit mindenképp érdemes megfogadni terhesség alatti hátfájás esetén.

 

Hogy mennyit tudunk a helyes testtartásról, arról érdekes tanulságot nyújt a következő játékos teszt elvégzése.

 

[vqzb quiz_id=1]

 

A terhesség alatti hátfájás okai

Érdemes megkülönböztetni az okokat és azok következményeit!

Hormonális változások

A terhesség alatt a szervezet relaxin nevű hormont termel. A hormon hatására a medence körüli területen a szalagok ellazulnak és felkészülnek a szülésre. „Mellékhatásként” a gerinc stabilitásért felelős szalagok is lazábbá válnak. Emiatt megjelenhet a fájdalom.

Izmok tágulása

A medencét kellő helyzetben tartó hasizmok a magzat növekedésével és a méh tágulása miatt kitágulnak.  A medence helyzete ettől megváltozik, előredőltebb helyzetbe kerül.

Megnövekszik a testsúly

A terhesség során általában növekszik a testsúly. A gerincnek ezt a megnövekedett súly miatt nagy terhelést kell elviselnie. Ráadásul ez a plusz súly nem egyenletesen oszlik szét. Erről szól a következő pont.

Változások a testtartásban

A terhesség alatt a test súlypontja előrébb kerül. Ezt a test önkéntelenül megpróbálja ellensúlyozni. Egyes izmokat jobban megfeszít, vagy olyan izmokat használ erőteljesebben, amik erre a fokozott igénybevételre nincsenek felkészülve. ennek következményeként is megjelenhet a terhesség alatti hátfájás.

Stressz

A stressz megnöveli az izmok feszességét. Ami derékfájásként vagy görcsként jelenik meg. Ha a különösen stresszes időszakban újul ki a derékfájás, az tipikusan ennek az oknak a jele.

Terhesség alatti hátfájás mint következmény

Az előbbiekben felsoroltul azokat az okokat, amik a terhesség alatti hátfájás kialakulásához vezetnek. Közvetlen okok.

Izom-eredetű fájdalmak.

A kisízületi fájás:

A keresztcsontot és a legalsó csigolyát egy szó szerint is kicsi ízület köti össze, aminek kisízület a neve.
Ez az ízület az egymás felett álló két csigolya csontos felszínéből, az őket burkoló rendkívül érzékeny hártyából, és a csigolyákat egymástól eltartó porckorongból áll.

Az ülő munka során ez az alapvetően a két csigolya távtartásra való porckorong vizet veszít és lelapul, amitől az ízület két felszíne közelebb kerül egymáshoz. Ez a jelenség akár hosszú évekig sem okoz gondot. Kivéve, ha az ember terhes lesz… Ahogy az utánpótlás nő, úgy a kismama súlypontja előre helyeződik.

Ez a felállás már „csiszatolódást” okoz a korábbi túlterhelés miatt lelapult porckorong által nem eléggé eltartott kisízületben, ami fáj.

Fáj járáskor – főleg fáj egyhelyben álláskor, és kicsit olyan érzés, mintha a leguggolás és a cicahát megkönnyebbülést okoz. Hajlamos vagy erre a fájásra akkor, ha már a terhesség előtt is nehezedre esett egy helyben állni, ha ropogós volt a derekad – ez is a lelapult porckorongra utal.

 1. Keresztcsonti fájdalom:

 

 

A medencénket a csípőcsont és az abba ékelt keresztcsont alkotja. Ezt a nagyon stabilan ízesülő két csontot erős szalagok rögzítik. Viszont a babának át kell bújnia a medencén, ezért a terhesség során egy relaxil nevű hormon kicsit meglazítja ezeket az erős összeköttetést jelentő szalagokat. Ezzel önmagában nem is lenne semmi gond… Aztán ahogy a második trimeszterre egyre nehezebb lesz a baba, egyre nehezebb a magzatvíz, a terhes nő súlypontja előre helyeződik, és elkezdi „megtekerni” ezt az ízesülést, ami a szalagokban szokatlan feszültséget, az ízületben szokatlan feszítést hoz létre.

Sajnos ez is tud fájni, jellemzően a medence és a keresztcsont környékén.


Az ilyen keresztcsont-csípőcsonti fájdalom legjellemzőbb tünetei:

 

 • Éles, szúrás – szerű fájdalom az alsó hátban, főleg emeléskor, cipeléskor.
 • Olyan érzés, mintha az ember lába kimenne alóla, és képtelenség a tovább indulásra a medence pozícióváltása nélkül.
 • Túl hosszan azonos testhelyzetben maradni nyomó fájdalmat okoz a medence környékén.
 • Problémás lehet a lépcsőn járás, az autóból ki be szállás, fordulás az ágyban, és az egyenetlen talajon járás, és a futás.
 • Az SI ízület problémái főleg a második trimeszterben jelentkeznek.
 • Tipikusan az egyik testfélre koncentrálódnak, és a nap előre haladtával a tünetek fokozódnak

Erre a problémára teljes megoldás véleményem szerint nem igazán van, hiszen a baba súlya és a hormonhatás miatt mindenképp feszülni fognak a szalagok, de például ezt a problémás SI ízületet átmozgató kismamajóga, vagy egy tényleg hozzáértő manuálterapeuta nagy megkönnyebbülést jelenthet. / kevés tényleg hozzáértő manuálterapeuta van. Terhesen ne reszkírozz, keress olyat, ki orvos vagy gyógytorász. Erről a csontkovácsos bejegyzésben részletesen olvashatsz /

A második, és a porckorong.hu szempontjából súlyosabb problémakör akkor kezdődik, amikor a baba megszületik. A kismama gerincére új feladatok hárulnak, melyek többsége átgondolatlanul komoly károkat okozhatnak.
Ezek kivédése érdekében nézzük át ezt a kérdést is!

A kismama gerincsérve:

A súlyos problémákat legtöbbször nem a terhesség, és nem is szülés jelenti a gerincproblémás kismamának, hanem az a periódus, amikor a gyerek még kicsi, és nem„önjáró”.

Nézzük meg miért:

A csigolyákat porckorongok kötik össze, melyek a természetben járó ember, alapvetően homorú derekú testhelyzettel járó terhelés elviselésére alakultak ki. Hátul – mivel ide a természetben nem nagyon esett keményterhelés- a porckorong vékonyabb, gyengébb, a rostrendszere sérülékenyebb.

Amikor egy kislány iskolába jár, jellemzően görnyed. Ebben a pozícióban a csigolyáinak pont az ellentétes oldalát, az elülső részét nyomja össze, ezzel a porckorong hátsó részét nyomja folyamatosan hátra az igedek, a gerinccsatorna felé. A porckorong persze strapabíró terület. Még az érzékeny hátsó része is, így ebben a 18 évben nem fog gondot okozni.

Amikor a nő munkába áll, legtöbbször ül, ahol szintén hasonló terhelésnek vannak kitéve a porckorongjai. Mire eljut a terhességig, a porckorongjai már alaposan elő vannak készítve egy sérvre. A terhesség alatt porckorong ügyileg sok gond nem szokott előfordulni, de nézzük meg, mit csinál a baba megszületése után egy kismama.

 • napi 225-ször felemeli, majd leteszi a gyereket:

– ez szintén ugyanaz a porckorong terhelés, csak épp a szöveteket deréktájon fellazító relaxil hormon hatása alatt, lentről a

kiságyból, behajolva, nagy erőkarral. Egy 10 kilós gyerekért 1 métert behajolni az S1-es porckorongra nézve több, mint 100 kiló terhelés.

 • szoptat: előre hajolva. A terhelés szintén jelentős.
 • pelenkáz: lehajolva: a porckorong kitoló – sérvesítő terhelés továbbra is fokozódik.
 • fürdet: szintén előre hajolva, a csigolyák elülső részével „tuszkolva” a gerinccsatornába – azaz a sérv felé a porckorongokat.

A nők tapasztalatom szerint sokkal jobban bírják a fájdalmat, főleg, amikor a baba is a képben van, talán ezért szoktak csak a gyerek 2. életévében jelentkezni a súlyosabb sérves tünetekkel a porckorong.hu rendelőjében. A történetük megdöbbentően azonos: iskola, ülö munka, esetleg még hajolgatós sport ( pl. spinning) utána pedig a baba körüli teendők – döntően egyedül.

Kerüljük el ezt a problémát:

 1. még a terhesség előtt kerüljön minden „babaellátó cucc” magasra:

A gyereknek teljesen mindegy, hogy milyen magasan van a pelenkázó, a mama gerincének viszont nagyon nem. Meg kell kéri az apukát / jó fej rokont, hogy gyártson alá egy dobozt, bármit, ami mellmagasságba hozza ezt az bútordarabot. Ha naponta x szer 80 cm-s szabványborzalomhoz le kell hajolni, az évi Xx365 hajlás, ami ennyiszer kb. 100 kiló plusszterhelést jelent az S1-es porckorongra nézve. Jobb ezt megspórolni. Az apukáknak is jobban járnak, ha az anya nem esik ki a munkából , így bőven megéri azt az egy óra ráfordítást, amit a barkácsolás jelent.

 1. El kell felejteni a kiságyba bahajlást, a gyerek mélyről kiemelését.

Olyan kiságy kell, aminek van nyitható ajtaja, az anyuka be tud lépni a babához, és magához közel tartva tudja felemelni.
Tudni kell, hogy a gyereket magunkhoz ölelve vinni teljesen gerincbarát dolog.
Mivel tengely irányú terhelés, így már sok gondot nem tud okozni.

 1. A szoptatáshoz hengerpárnát érdemes a derék mögé tenni. Ha a derék homorúbb, sokkal kisebb a porckorongra ható teher.
 2. Ha a baba elaludt, végezz McKenzie homorításokat, vagy a jóga kobratartását. / a youtube a barátod, ott megtalálod ezeket a mozdulatokat/. Ezek a technikák a csigolyák hátsó részének a közelítésével segítenek “visszatologatni” a porckorong kiboltosuláskezdeményeit.

Végül a legfontosabb tényező, amire a mégis kevesen gondolnak:

Egy terhesség előtt jól tartott derék meghálálja a törődést, és az utánpótlás megszületése után is sokkal jobban tolerálja a számára kínosabb dolgokat. Ha a gerincsérv fő okát kiiktatjuk, akkor sokkal könnyebben visel bármiféle terhelést, ezért a legfontosabb lépés a helyes ülés szabályainak a betartása – egészen onnantól kezdve, hogy az ember iskolába vagy irodába ül. Hiszen ha nem alapozod meg a porckorong sérülését a terhesség előtti két-három-négy évtizedben, akkor valószínűleg a baba körüli teendők sem okoznak majd sok problémát.

 

Tanácsok a terhesség alatti hátfájás elkerülésére

Megfelelő testhelyzet gyakorlása. A kismamák gyakran kapják ezt a tanácsot, de a mikéntjéről már annál kevesebb szó esik. A vállak hátrahúzása nem tartható fenn tartósan, mivel az izmok ettől kifáradnak. A Gokhale-módszer vállfordításával ez jól elkerülhető. Húzza maga alá a fenekét, a vállait hátra és lefelé, és álljon egyenesen.

Helyes ülés megtanulása: lényege, hogy ülő helyzetben a medence elhelyezkedése határozza meg a gerinc alsó részének formáját. Kerüljük azt a helyzetet, mikor a hát alsó része meggörbül. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha egyik kezünkkel néha  kitapintjuk a gerinc alsó részének vonalát. Fontos a szék kiválasztása is, de törzs belső izmainak használatával a gerinc számára is előnyös testhelyzetben tudunk ülni hosszabb ideig. A könyv egy egész fejezetet szán ennek ismertetésére. Esther igazán tudja, mit jelent a hátfájás alatti terhesség, hiszen ő már a következő gyerek vállalásáról is lemondott emiatt.

Távolítsa a csigolyákat egymástól: különösen porckorongsérves panaszok esetén mindenképp a gerinc dekompressziója (egymástól való távolítás, mely következtében a porckorongokon lévő nyomást csökkentjük) javasolt. A nyújtott ülést kifejezetten erre fejlesztette ki a könyv szerzője és még különleges eszköz sem kell hozzá.

Székválasztás legyen megfelelő: olyan széket érdemes választani, ami ideális helyzetben tartja meg a hátunkat és kellő támaszt nyújt.

Testhelyzet gyakori változtatása: esthelyzetét gyakran, és ne álljon hosszú ideig egy helyben. Ha állnia kell, egyik lábát mindig egy kis lépcsőnyivel magasabban pihentesse.

Próbáljon meg az oldalán aludni! Ennek lényege, hogy a terhes nők számára az oldalt fekvés segít leginkább a gerinc tehermentesítésében. Tartsa egyik, vagy mindkét térdét hajlítva. A térdek közé helyezett párna megtartja a gerinc egyenes vonalát. A könyv egy teljes fejezet szentel ennek elsajátításra.

Hajolás vagy emelés a legideálisabban: A hajolás és emelés egyébként is megterhelő az alsó háti rész számára. Úgy a legideálisabb végrehajtani, ha ez csípőből történik. A könyv negyedik fejezet foglalkozik ezzel.

Megfelelő öltözék kiválasztása: A testtartás a lábaknál kezdődik. Érdemes alacsony talpú cipőt viselni. A helytelen lábboltozat kihat az egész felsőbb testrészek helyzetére és használatára. Mindenképp érdemes számítógépes talpvizsgálatot végeztetni. Ezután egy pontosan illeszkedő talpbetéthez jutunk, ami tartja és korrigálja a láb boltozatát.

Kiegészítő kezelések: egy jó kiegészítő kezelés enyhíthet a fájdalom tünetein. Fontos, hogy előtte kellő vizsgálat történjen! Ilyenek lehetnek: masszázs, kinézio-szalag alkalmazása, hűtés, terhességi

Kérdezze orvosát a kiegészítő kezelések felől.
Kiegészítő terápia alkalmazása előtt mindenképp beszéljen orvosával a hátfájásról. Az ő segítségével kideríthető, hogy nincs-e valami szervi vagy egyéb oka a tünetek megjelenésének.

By | 2016-10-03T13:23:02+00:00 május 30th, 2016|Hátfájás| Terhesség alatti hátfájás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: