Az irodai szék beállítása helyesen

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Hátfájás » Az irodai szék beállítása helyesen

Az irodai szék beállítása helyesen

Az irodai szék beállítása nagyon fontos lépés a hátfájás okainak kizárásakor. Mivel naponta akár tíz órát is eltöltünk munka közben, nagyon nem mindegy, ezt milyen testhelyzetben tesszük.

A hosszú ideig tartó ülés nagyban hozzájárul a hátfájás kialakulásához vagy ronthatja a meglévő hátproblémákat. Ennek fő oka az, hogy az irodai székben általában egy olyan statikus testtartást veszünk fel, amelyben a vállak, a karok és a lábak rossz elhelyezkedése miatt különösen nagy nyomás kerül a porckorongokra. Ideális esetben a helyes ülés megtalálása után már adott a legjobb testhelyzet, amit a szék beállítása követ.

Irodai szék beállítása helyesen

Hosszú ideig székben ülve a legtöbb ember hajlamos arra, hogy a székben előregörnyedjen vagy lecsússzon.Az ilyen testtartás túlfeszíti a gerincszalagokat és és a gerincoszlopot körülvevő izmokat.

Idővel a helytelen testhelyzet károsíthatja a gerincet alkotó csontokat, szalagokat és szöveteket. Ezek károsodása pedig a derékfájás megjelenéséhez vezet.

A jól beállított irodai szék egy olyan eszköz, amely megfelelő használat esetén segíthet fenntartani a jó testtartást. Egy ergonomikus irodai szék egyszerű beszerzése azonban nem elegendő – az irodai széknek az egyéni alkathoz is igazodnia kell. Ettől lesz kényelmes és csökkentheti a gerinc károsodását.
Elsőként célszerű a szék beállítása előtt, az asztal vagy magasságának meghatározása.

Ezt a döntést elsősorban az elvégzendő munka típusa és a székét használó személy magassága határozza meg. Maga az íróasztal vagy munkaállomás magassága nagymértékben változhat, és az irodai szék ilyenkor más beállítást fog igényelni.

A munkaterület (íróasztal) elrendezése után következik az irodai szék beállítása a személyes szükségletek és fizikai arányok szerint.


Irodai szék beállítása: gyors ellenőrzési lista

Ez alapján megbizonyosodhat arról, hogy az irodai szék és a munkaterület a lehető legkényelmesebb legyen és a lehető legkevésbé terhelje a gerincet:

A szék beállítása után kevésbé terheljük a gerincünket

Irodai szék beállítása helyesen

1. könyökhossz beállításával érdemes kezdeni

Először helyezkedjen el a székben az asztal előtt, amilyen közel lehet, kényelmesen. Ellenőrizzük, hogy a tevékenységet tudjuk-e folyamatosan végezni úgy, hogy a felső karok párhuzamosak legyenek a gerinccel. Sok szék már ilyenkor kiesik a szitán, mert a könyöktámasz nem teszi lehetővé, hogy kellően közel kerüljünk az asztalhoz.

Ehhez pihenjenek a kezek a munkafelületen (pl. asztali számítógép, billentyűzet, jegyzetek). Ha a könyök nem 90 fokos szögben van, állítsa az irodai szék magasságát felfelé vagy lefelé.

 

2. Comb egyenletes fekvés mérése

Győződjön meg róla, hogy könnyedén csúsztathatja az ujjait a combja alatt a szék elülső élénél. Ha túl szoros, az azt jelzi, a székünk magasra lett állítva. Amennyiben az első pontban végzett ellenőrzés rendben volt, akkor megoldás lehet a talpak alá helyezett lábtartó a comb megfelelő szögének beállításához.
Ha alacsonyan ülünk, a comb és a szék között több mint egy ujjszélesség van, feljebb kell emelni a széket.
Mindkét esetben ismételten ellenőrizzük az első pont szerinti könyökhosszat.
Ha a második pont ezek után sem hozza meg a kívánt hatást, el kell gondolkodni a munkaasztal lehetséges változtatásán. Ez azonban nagyon ritkán szükséges.

3. Háttámla

A hátsónkat toljuk hátra a székben. Ellenőrizzük, hogy a hát alsó része érintkezik-e a háttámlával. A támlának a gerinc alsó ívét kell megtámasztania úgy, hogy a medence enyhén előre dőljön.

4. Alsó lábszár vizsgálata

Ha az előzőek szerint elhelyezkedtünk a székben, következhet a vádli ellenőrzése.
Ehhez azt vizsgáljuk meg, a vádli és a szék első fele közt van-e pár centi hézag.

Ha a vádlink hozzáér a székhez, a túl mélyen ülünk hátrafelé. Vagyis ilyenkor a háttámlát annyira előre kell tolni, hogy a vádli ne érintkezzen a székkel.
Ez a vérkeringés biztosítása miatt szükséges. Ahogy a combnál csak egyenletessé tudjuk tenni a szorítást, itt teljesen el kell kerülni. Áthidaló megoldás lehet egy kiegészítő deréktámasz behelyezése.

5. Megfelelő szemmagasság ellenőrzése

A helyes ülés felvétele után a tekintetnek a számítógép képernyőjének közepére kell irányulnia. Ha a számítógép képernyője magasabban vagy alacsonyabban helyezkedik el, állítsunk rajta függőlegesen.

6. Kartámaszok

Állítsa be az irodai szék kéztámaszát úgy, hogy a leggyakrabban végzett tevékeny közben az alkar vonalához képest a csukló lehetőleg ne törjön meg. Ehhez először az eddigi pontok szerint helyezkedjünk el.

 

További teendő, hogy maradjunk fizikálisan aktívak az ülőmunka ellenére!

Annak ellenére, hogy a széket a lehető legoptimálisabban beállítottuk, a hosszan tartó statikus testtartás nem jó az izmok és ízületek számára.
Időnként iktassunk be szünetet, amikor felállunk, sétálunk vagy esetleg nyújtjuk azokat az izmokat, melyek az ülés miatt rövidülnek

 

Az irodai szék beállítása íráshoz a forrást innen vettük.

By | 2017-11-01T19:12:16+00:00 október 31st, 2017|Hátfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment