Polydiscopathia

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerincsérv » Polydiscopathia

Polydiscopathia

A  polydiscopathia elsőre ijesztőnek tűnő nevét fordítsuk le és értelmezzük. Így a

gyógyítása már megnyugtatóan egyszerűbb lesz.

Polydiscopathia golyók

Polydiscopathia

Polydiscopathia témában a következők a leggyakrabban előfordulókérdések:

  • Mi a mit jelent a latin kifejezés magyarul?
  • Hogyan alakul ki?
  • Hogyan lehet gyógyítani.

A mozgásszervi betegségek fő jellemzőivel ugyanúgy rendelkezik, mint a porckorongsérv. Amivé egyébként nagyon sokszor “továbbfejlődik”. Ezt hétköznapi néven gernicsérvként is szokás nevezni. Mivel ez a “betegség” is inkább egy tünet, ezért kezelése és gyógyítása során legfontosabb feladat, hogy azokat az okokat megszüntessük, amik a kialakulását okozták. Mindaddig, míg ezt nem tesszük, csak a megjelenő panaszokat próbájuk orvosolni. Ez pedig általában nem hoz tartós eredményt, legkevésbé gyógyulást.

Polydiscopathia jelentése

A polydiscopathia egy összetett szó, ami a poly (több, sok) és a discopathia szavak jelentését összegzi. Vagyis a discopathia többszörösen is megjelenik a gerinc egy vagy több szakaszán.Másképp fogalmazva a porckorongok rendellenessége több csigolya között.

Kialakulása

Ugyanúgy hosszú idő alakul ki, mint a discopathia, hiszen nem ugyanarról van szó. Csupán nem egyetlen helyen jelenik meg A rossz testtartás miatt ez nem is valószínű, mivel az a teljes hát hosszát károsan befolyásolja.

 

A polydiscopathia megjelenése helyei

Aszerint, hogy a gerinc mely területén jelenik meg, különböző neveket “aggattak” rá. Ezért ilyenkor nem egy másik változatról van szó, hanem ugyanannak a tünetnek egy másik helyen való megjelenéséről. Szakkifejezéssel élve ez a lokalizáció, másképp az a hely, ahol az elváltozás megtalálható.

A porckorongsérv és a porckorongok elváltozásai is leggyakrabban a gerinc két szakaszán jelenik meg. Ez a porckorongok leggyakoribb elváltozása:

Ezeknek a latin nevéből adódik, hogy a több csigolyát érintő porckorong elváltozás milyen latin névvel szerepel a kórlapon.

Polydiscopathia lumbalis

Annyit jelent, hogy a gerinc ágyéki (lumbalis) szakaszán (mely öt csigolyából áll), több porckorongon észlelhető valamilyen elváltozás. A képalkotó eljárások valamelyikével mutatható ki. Nem feltétlenül jár tünettel. Leélheti valaki az egész életét és nincs is vele tisztában, hogy nála ez fennáll.

 

Polydiscopathia cervicalis

A fentiekből már könnyű összerakni, hogy ez a nyaki szakaszon lévő elváltozást takarja. Ezeknek a számozása fentről lefelé indul és a C (cervicalis=nyaki)előtagot kapja. Aszerint, hogy melyikről van szó, a második tag egy szám lesz 1-től 7-ig. Tehát fentről a harmadik nyaki csigolya például a C 3 lesz.

 

 

 

 

 

By | 2016-10-24T15:11:41+00:00 október 10th, 2016|Gerincsérv| Polydiscopathia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: