A gerinc „nyakas” része, avagy hogy alakul a nyakcsigolyák számozása?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » A gerinc „nyakas” része, avagy hogy alakul a nyakcsigolyák számozása?

A gerinc „nyakas” része, avagy hogy alakul a nyakcsigolyák számozása?

A szakemberek sokszor csak C1 vagy C2 néven emlegetik, mi az? Nem valami vitaminváltozatról van szó… ilyen formában jelenik meg -például a kórlapokon- a nyakcsigolyák számozása.

A gerincnek több szakaszát különböztetjük meg. Ezek a nyaki gerinc, a hátgerinc, a mellkasi gerinc, valamint az ágyéki gerinc. Ide csatlakozik még a keresztcsont és a farkcsont.

C1-től C7-ig tart a nyakcsigolyák számozása

A nyakcsigolyák számozása fentről lefelé indul

Ahogy az egész gerincet alkotó csigolyáknak egyenként külön megkülönböztető „nevük” van, úgy a nyakcsigolyák számozása is egy betűből (C) és egy számból (1-7) áll.

Ez azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen teljes latin nevet kiírni és mintegy térképként azonnal rámutat a kiválasztott elemre.

A nyaki gerinc a C megjelölést a cervicalis (gerinc nyaki szakasza) rövidítéséből kapta.

A legtöbb emlősnek hét nyakcsigolyája van, a többi gerincesnél ez igen változó számú, a kétéltűeknek egy van, de az egyik őslénynek, a már kihalt Elasmosaurusnak meglehetősen sok volt, nála a nyakcsigolyák száma elérte a hetvenhatot.

A gerincet szakaszokra is oszthatjuk, ezek a nyaki, háti, ágyéki és keresztcsonti régiók.

Klinikai szempontból a nyaki és az ágyéki szakasznak van a legjelentősebb szerepe, ugyanis ezek nemcsak a legmozgékonyabb, hanem a legnagyobb terhelésnek kitett szakaszok is. Ennek következtében ezeken a területeken a legjellemzőbbek a sérülések, elváltozások.

A nyakcsigolyákra jellemző, hogy a csigolyatest kicsi, és a haránt nyúlványok tövében egy-egy kis lyuk van. Ezekben fut a két, fejbe futó artéria.
A harántnyúlványok két gumószerű részre végződnek, a közöttük lévő vályúban bukkannak elő a gerincvelői idegek. A hetedik csigolya kivételével mindegyik nyaki csigolyában keresztül halad a fejbe futó artéria, a vénák és a szimpatikus idegek.

Az első két csigolyához nem, de a harmadiktól a hetedik csigolyáig tartó szakaszon vannak fecskefarok alakú tövisnyúlványok is.

 

 

 

 

 

 

 

A hetedik csigolyáról még azt kell tudni, hogy gumóban végződik és erősen kiemelkedik, ezért lehet olyan jól kitapintani.

 

 

 

 

 

 

A gerinc nyaki szakaszán keletkező fájdalom nemcsak egy, hanem akár több tényező következménye is lehet.
A fájdalom okozója lehet egyetlen ízület vagy szalag, vagy izom, vagy esetleg ideg megbetegedése, de akár az ér- és idegkötegekből, gerincvelőből is indulhat a fájdalom.

A nyakfájdalom kísérő tünete lehet a zsibbadásérzés, izomgyengeség, de akár reflexkiesés is.
Számos gerincproblémát okozhatnak szalaghúzódások, izomtúlterhelések, de akár porckorong-problémák is, sőt akár meszesedés és csigolyaelcsúszás is.
A nyaki gerinc szakaszának fájdalma elmúlhat, de célszerű szakemberhez fordulni, mert kiújulása esetén komolyabb probléma is lehet a háttérben.

By | 2017-12-15T16:11:28+00:00 december 15th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment