Miért ropog a nyakam?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » Miért ropog a nyakam?

Miért ropog a nyakam?

Az egyik legijesztőbb tünet lehet az ember számára, amikor el kezd recsegni, ropogni a nyaka. Régebben az idősebb korosztály tapasztalta a tüneteket, de az új kor jellemzője: a gyakori számítógép használat, és az ülőmunka magával hozta, hogy többé már nem csak az idősebb korosztály betegségéről beszélünk, ugyanis egyre több fiatal tapasztalja ezeket a tüneteket.

Miért tapasztalható a nyaki gerinc ropogása? Vagyis miért ropog a nyakam?

A nyaki gerinc 5 csigolyából áll, amelyből az első kapcsolódik a koponya nyakszirt csontjához, a másodikon egy kis fogszerű nyúlvány van, amely belemegy az első csigolyalyukba. A csigolyákat ízületi szalagok kötik össze, és porckorongok választják el egymástól. Ezek közül, ha bármelyik elem sérül, tünete lehet a nyaki gerinc ropogása. Általában a következők fordulnak elő:

1. Amikor a szalagok tehetnek a furcsa hangokról.

Ahogy már fentebb említve lett, az ízületi szalagok tarják össze, illetve rögzítik a csigolyákat. Előfordulhat, hogy valamilyen okból ezek a szalagok, elmozdulnak és átmozdulnak csontokon, izmokon, vagy inakon. Ilyenkor kattanó hangot hallatnak.

2. Az ízületi folyadékban súrlódás hatására keletkező „robbanó” hang.

A nyaki ízületeket egy úgynevezett szinoviális folyadék védi, amely egy olajszerű anyag. Ez teszi lehetővé a csontok közötti szabad mozgást. Amikor az ízületi résben található szinoviális folyadék nyomása valamilyen oknál fogva megváltozik, a benne lévő gáznemű buborékok szétrobbannak, és ez adja ki a recsegő hangot. Ezek a hangok nem minden mozdulatnál jelennek meg.

3. Ritkábban megeshet, hogy porckopás következtében csont csonthoz súrlódik, és ez adja ki a recsegő hangot a nyak tájékán.

Ez általában a szervezet öregedési folyamatának velejárója, de fiatalabb korban is előfordulhat a nyakcsigolyák traumás sérülése következtében. Nem csak recsegő hang, hanem fizikális fájdalom is megjelenik az adott területen. A recsegő hang pedig minden mozdulatnál jelentkezik.

Ezekben az esetekben nem kell komolyabb betegségre gondolnunk, de azért jobb, ha odafigyelünk arra, hogy ne terheljük a nyakunkat feleslegesen.
Vannak olyan esetek, amikor jobb, ha komolyan vesszük a tüneteket, ezek a következőek:
– Az ízület mozgatásakor mindig jelentkezik a furcsa recsegő hang, ilyenkor az ízületi funkció problémájáról lehet szó, rosszabb esetben akár fájdalommal is járhat.
– Szerkezeti elváltozás történhet valamilyen baleset, vagy sérülés következtében. Ezt közvetlenül a baleset, vagy sérülés után recsegő, ropogó hang jelzi.
– Duzzanat, fájdalom jelenthet ízületi gyulladást.

A nyaki csigolyák területe az egyik legjobban igénybe vett része az emberi testnek, és a csigolyaoszlopunk legmozgékonyabb szakasza. Eleve sérülékeny terület, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy ne érje trauma, vagy sérülés. Óvjuk a huzattól, hideg hatásoktól. Vannak olyan esetek, amikor akut, azaz hirtelen fellépő tünetekről van szó, és van, amikor lassan kialakuló, azaz krónikus a nyaki fájdalom. Bárhogy is tapasztaljuk, mindenképpen kellemetlenek a tünetek, sőt egészségünkre veszélyes dolgok is lehetnek a nyaki gerinc ropogás hátterében.

 

By | 2017-12-18T16:25:57+00:00 december 18th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment