Lumbágó gyógyítása

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Lumbágó » Lumbágó gyógyítása

A lumbágó gyógyítása során sokkal többre vállalkozunk, mint a tünetek enyhítése. Természetesen nem árt hangsúlyozni, hogy a tünetek enyhítése mindig az első lépés. A gyógyítás mindig több, mint puszta kezelés, ahogy ez a nevükből is adódik.

Lumbágó gyógyítása TARTALOMJEGYZÉK:

A lumbágó gyógyítása: a helyes sorrend. – Amikor mozdulni is alig bírunk, mindenfélét kipróbálunk, ami segíthet rajtunk. A legfontosabb pedig a helyes sorrend betartása kellene, hogy legyen.

Mit szeretnénk igazán? Kezelést vagy gyógyulást. Ennyire egyszerű a különbség.

Amit kihagyunk – Mi az, ami a szinte mindig elmarad, pedig nélküle nem lehet eredményes a lumbágó gyógyítása.

Nagyon különös, hogy amit más típusú betegségek kapcsán természetesnek tartunk, azt a mozgásszervi betegségek közé tartozó hátfájás különböző megjelenési formáinál mintha teljesen elfelejtenénk.

A lumbágó gyógyítása: a helyes sorrend

Talán nulladik lépésként a fájdalom enyhítése “kell”, hogy szerepeljen. A köznapi értelemben vett lumbágónál erre maga az elviselhetetlen fájdalom amúgy is rákényszerít bennünket. Azonban nem érdemes valamilyen, másoknál már jól bevált, módokon végezni. Ezt MINDIG szakorvos által felírt és ellenőrzött készítményekkel kell kezdeni. Az azonos tünetnek számos kiváltó oka lehet. Ezt pedig csak egy teljes feltáró vizsgálat képes kideríteni. (Erre még a háziorvosnak sincs kellő felszerelése…)

A következő lépés a fájdalom okának megtalálása kell, hogy legyen. Csak az oki szintű terápia hoz tartós eredményt!

Amit sokan elfelejtenek a lumbágó gyógyítása kapcsán:

A fájdalom enyhülése vagy eltűnése nem jelent gyógyulást. Szervezetünk csodálatos regenerálódó képességekkel rendelkezik. Több-kevesebb pihentetés és az ilyenkor önkéntelen kímélő és lassú mozdulatok időt hagynak a természetnek, hogy elvégezze munkáját. Ha derékfájás okát nem célozta meg a kezelés, akkor az valóban csak kezelés marad és nem gyógyítás. Talán úgy tűnhet, hogy ez csak játék a szavakkal, de ez adja a két szó közti különbséget. Ha a fájdalmak okai eltűnnek, akkor idővel “meggyógyulunk”, ha azonban ehelyett ismételten visszatér a derékfájásunk, a kezelés csak tüneti marad. Ebből következik, hogy bármilyen módszert választunk is:

A lumbágó gyógyítása akkor eredményes, ha a helytelen testhasználatot is megszünteti.

Teljesen logikusnak tűnhet e fenti állítás, a gyakorlat azonban nem azt mutatja, hogy  lumbágó gyógyítása a mai bevett gyakorlatban ez így történne. Nézzünk erre egy példát:

Amikor a kapott gyógyszereke hatására a fájdalmak eltűnnek és ezt az orvossal közöljük. Milyen gyakran hallunk valamit arról, hogy javítanunk kellene a testtartásunkon.

A legtöbb, amire sor szokott kerülni, hogy gyógymasszőr, vagy gyógytornász kezelést írnak elő. Ezt is a kezelés részeként. De arról a pár perces konzultációs időben nem szokott szó esni, hogy a lumbágó gyógyítása  a napi helyes testhasználat nélkül nem lehet hosszú távon eredményes!

Próbáljuk ki, mennyit tudunk például a helyes testtartásról a következő 5 kérdéses teszt elvégzésével. Talán meglepő lesz az eredmény…

A lumbágó gyógyítása témakörben itt olvashat többet: