Lumbágó

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Lumbágó

A lumbágó a hirtelen fellépő és nagy fájdalommal járó derékfájás szinonímiájaként használatos kifejezés. Ennek okaival kapcsolatban Esther a könyve elején néhány gyakorta előforduló tévhit megcáfolásába kezd.

Mielőtt ezekre térnénk, lássuk, miről olvashatnak lumbágó témában ezen az oldalon:

Lumbágó  oldal tartalomjegyzék:

  • A lumbágó tünetei: Mik a legjellemzőbb tünetek, amik arra utalnak, hogy “lumbágóm” van? Nem maradhat ki azoknak a tüneteknek a felsorolása, amikor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
  • Okok és tévhitek: Az okokkal kapcsolatban Esther Gokhale a könyvét a leggyakoribb tévhitek felsorolásával kezdi. Ezek közül érdemes azt az egyet itt megemlíteni, amire mégis hivatkozni szokás.
  • Története: Első írásos említései még nem teljesen a mai értelemben megszokott tüneteket jelentették.
  • Megjelent cikkek:  A témában megjelenő cikkek erről az oldalról összegyűjtve is elérhetőek.

Lumbágó tünetei:

A lumbágó nem önálló betegség, hanem egy tünetegyüttes. A kifejezés használata annyira elterjedt, hogy mégis ezen a néven emlegetik azt a fájdalmas állapotot, amikor a lumbágóként emlegetett komoly derékfájás három fő jellemző tünete megjelenik. A következő megjelenési formában szokott előfordulni:

  • A legerősebb tünet az igen intenzív deréktáji fájdalom. A fájdalom szinte bénító hatással jár és különböző mértékben, de a mozgásban is korlátozza az ebben szenvedőt.
  • Az ágyéki gerincszakasz melletti izmok védekezésképp görcsösen összehúzódnak.
  • A fájdalom elkerülése érdekében a betegek úgynevezett kényszertartást vesznek fel.

Előfordul még, hogy a fájdalom lesugárzik valamelyik lábba. Amikor ez a helyzet, az idegi érintettségre utal. Ennek neve isiász.

Ha a következő tünetek jelentkeznek a deréktáji fájdalom mellett, azonnal orvos kell fordulni. Ezek ugyanis nagyon komoly problémák fennállására utalnak. (Természetesen minden fájdalommal erősen javasolt az orvosi konzultáció!)

Láz
Láb vagy lábak gyulladása, feldagadása
Depressziós életérzés
Vizelet vagy széklet visszatartásának zavara
Vér a vizeletben

A lumbágó okai

Bármilyen betegséget szeretnénk is megszüntetni, igazi eredményeket csak akkor érhetünk el, ha magát a kiváltó okot vesszük célba.

Ahogy bármelyik hátfájás kiváltó okánál, a lumbágó okainál sem egyszerű azonosítani, pontosan mi váltotta ki. Ez sokszor sajnos még a tüzetesebb orvosi vizsgálatoknál sem egyértelmű.

A hát alsó része életünk során komoly terhelést kénytelen elviselni. A fájdalmakat megelőzi ennek a területnek a jelentős terhelése, aminek legfőbb okául Esther a helytelen testtartást tartja.

Abban szinte minden szakember megegyezik, hogy a lumbágó leggyakrabban a hát alsó részén lévő izmok és ízületek mechanikus problémáiból erednek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy valamilyen módon eltér a testünk használata attól, amire tulajdonképp tervezve volt. Ez pedig fájdalmakhoz, gyulladásokhoz és még komolyabb problémákhoz vezet.

Előfordul, hogy a lumbágó jellegű fájdalmakat a test olyan mértékű “elhasználódása” okozza, mint például a degeneratív mozgásszervi betegségek Ezeket reumaként is szokás emlegetni és főleg idősebb korban jellemzőek. Idősebb korra az egész életen át tartó megterhelés együttesen jelentkezik a betegeknél. Ehhez jön még, hogy a szervezet regenerálódása a kor előrehaladtával csökken.

A kort szokás okolni a derék fájdalmai miatt. Ezt azonban Esther szerint a tévhitek közé tartozik. Ennek cáfolataként arról ír, hogy az általa bemutatott civilizációkban idős korban nagyságrendekkel kisebb a hátfájósok száma.

A hát alsó szakaszának fájdalmai közt ritkábban, de előfordul még fertőzés, reumatikus arthritis; csontelváltozás vagy rák is.

A lumbágó kezelése általában a fájdalom enyhítésével kezdődik. Erre a mindennapokban szokásos fájdalomcsillapítók-úgy, mint az Aszpirin, különböző paracetamol tartalmú készítmények vagy ibuprofen- a legelterjedtebbek. A szelídebb gyógymódokat kedvelők inkább a gyógynövényekből készült kivonatok mellett döntenek.

Nagyon fontos lépés a fájdalom enyhítése, de az okok megszüntetése nélkül ez csak rövidtávú eredményt fog hozni. A kiváltó okot, a helytelen testhasználatot is meg kell céloznunk. Erről szól a könyv, melynek fő erénye, hogy nem különíti el a terápiát a mindennapoktól, hanem a napi mozgásokba építi azt be.

A konvencionális gyógyítás a derékfájás kezelése fizikoterápiával és különböző speciális gyakorlat végrehajtásával szokott történni. Ezt képzett szakember felügyelete mellet végzik a betegek.

A lumbágó története

A kifejezés először az 1600-as években jelent meg, főleg orvosok használták. Az 1960-as, 70-es években vált”népszerűvé” vagy inkább elterjedtté a köznapi használata.

Maga a kifejezés a latinból származik: a lumbus magyarul ágyék megnevezésből ered. vagyis a lumbágó gyengeség az ágyék tájékán. Ennek egy másik változata a gyengeség a hát alsó részén.

Annak ellenére, hogy ezt a tünetet is a modern kor és az ülőmunka velejárójának tekintjük, látható, hogy már eleinket is érintette a probléma. A helytelen testtartás és testhasználat csak fokozta a megjelenésének számát. Meg kell jegyezni, hogy a megjelenése körül inkább a különböző degeneratív elváltozások, mint például arthritis és hasonlók által kiváltott tünetekre használták.

Cikkek lumbágó témában: