Mit jelent a lumbágó?

//Mit jelent a lumbágó?

Mit jelent a lumbágó?

Gyakran halljuk a mindennapi életben, hogy „lumbágóm van”. Mégis, sokan bizonytalanok benne, hogy mit is értünk pontosan alatta. Ha megkérdezünk két embert, hogyan határozná meg, talán mindkettő mást mondana. Mi is lehet tehát pontosan a lumbágó jelentése? Ez egy betegség, egy tünet, vagy esetleg csak magát a fájdalmat jelenti a lumbágó?

Nos, a görög eredetű szó, a lumbágó jelentése nem más, mint derékfájás, deréktáji fájdalom. A gerincünknek a deréktáji szakaszán számos kiváltó ok  idézhet elő fájdalmat:

  • az ott lévő porckorongok „fájnak”, azaz leginkább elkoptak, vagy elmozdultak, illetve kiboltosultak;
  • gerinc melletti izmok okozta deréktáji fájdalom;
  • idegek is nyomás alá kerülhetnek, stb.

 

Igazából, ha valaki azt mondja, hogy lumbágója van, az tulajdonképpen annyit jelent, hogy nagyon fáj a dereka.

A lumbágó önmagában nem egy konkrét betegséget jelent, kizárólag a fájdalom jelzésére vonatkozik, amelynek számos kiváltó oka lehet, és amely több betegség tünete is lehet. Mindig utal valamire, aminek ügyében tovább kell vizsgálódni.

A lumbágó tehát derékfájást jelent.

Bár összességében minden, deréktájon jelentkező fájdalmat lumbágónak hívunk, mégis a gyakorlatban az akkut derékfájásról szoktunk beszélni a lumbágó esetén.

Az idült derékfájás általában ugyanis hosszabb ideje fennáll és rendszeres. Alkalmi, „enyhébb” derékfájdalmat érezhet bárki például egy hosszabb repülőút, vagy egy kimerítőbb kerti munka után is, amely remélhetőleg hamarosan magától el fog múlni. Ha azonban idült, illetve krónikus derékfájásról van szó, akkor sajnos ez a kellemetlen érzés már a mindennapjaink részévé vált, illetve bizonyos mozdulatokra már rendszeresen így reagál a testünk. Ekkor már érdemes mindenképpen felkeresnünk egy szakembert.

A lumbágót gyakran összetévesztik még az isiásszal is, pedig két külön fogalomról beszélünk. Hiszen a lumbágó esetén kizárólag a derekunk fáj, ilyen vagy olyan okból, mindenesetre egy rendszeres, heves, szúró érzésről, esetleg becsípődésről is lehet szó.

Az isiász esetén jellemző tünet a lábba sugárzó fájdalom: a derék fájdalma érinti az ülőideget is. Ez az ideg pedig a leghosszabb idegünk, amely szinte az egész lábon végigfut, így gyakorlatilag az egész lábunkba kisugárzik a kellemetlen érzés. A lumbágó és az isiász tehát valóban rokon fogalmak, illetve mindkettőnek köze van a deréktáji fájdalomhoz. Az isiász esetében azonban a gyakorlatban leginkább a lábunkban érezzük a kellemetlenséget, míg a lumbágónál a derekunk fáj a legszembetűnőbben.

A gerincsérv, azaz porckorongsérv, szintén köthető a lumbágóhoz. Hiszen a porckorongsérv valóban okozhat lumbágót, azaz derékfájást. A sérv azonban már egy kialakult betegség, mely sokáig tünetmentes marad. Előrehaladottabb állapotban a porckorongsérv kialakulását hosszas derékfájdalom előzi meg, amit hajlamosak lehetünk nem eléggé komolyan venni. Pedig, minél előbb észrevesszük a problémát, azaz minél előbb szakemberhez fordulunk a derékfájdalmunkkal, annál valószínűbb, hogy még visszafordítható ez a kellemetlen állapot, vagy legalábbis enyhíthetők a tünetek. Nagyon fontos tehát az időben felállított diagnózis is.

Számos oka lehet a derékfájásnak. Leggyakrabban a rohanó életmódunk, illetve éppen, hogy a rengeteg ülés, az irodába, íróasztal mellé kényszerített életvitelünk a ludas. Az ülőmunka következtében pedig helytelen testtartás alakulhat ki, amely nagyban megterheli az egész szervezetünket, különös tekintettel a derekunkra, így lumbágóhoz vezethet.

A lumbágó okai lehetnek egyébiránt genetikaiak, de még esetleg egy vírusfertőzésből is megmaradhatott ez a jellegzetes fájdalom. Az is lehet, hogy igazából egy másik szervünk fáj, azonban a gerincvelő szelvényes beidegződése miatt a derékba sugárzik ki a fájdalomérzet. Például a hölgyek menstruáció alatt is érezhetnek deréktáji fájdalmat, pedig valójában “csak” oda sugárzik ki a méhben érzett kellemetlenség.

A kopás, a csontritkulás, illetve a meszesedés is gyakori kiváltó oka lehet még a lumbágónak.

Nem is gondolnánk, hogy a felnőtt lakosság milyen nagy hányada szenved a derékfájástól. Nagyon sokakat érintő problémáról van szó, amelyet nem csak akkor kellene komolyan venni, amikor már átvette az életünk felett a hatalmat. Hiszen a megelőzés az általános egészségi állapotunkon is sokat javíthat, nem csak a deréktáji panaszokat enyhítheti. Ha pedig sikerül megelőznünk a bajt, számos szomorú pillanatot elkerülhetünk az életünkben.

Fontos tehát a megelőzés, illetve az időben felállított diagnózis. Akkor sem kell teljesen elkeserednünk azonban, ha már folyamatosan fáj a derekunk, hiszen ekkor is még sokat tehetünk azért, hogy minőségi életet élhessünk. A legfontosabb dolog talán az, hogy ne süllyedjünk bele a depresszióba! Tudjuk, hogy van megoldás, ezért próbáljunk arra koncentrálni, tenni az egészségünk érdekében! Sok esetben már az is sokat segít, ha pihenünk. Hiszen a fekvő helyzetben a gerincünk regenerálódni tud. A szakszerű gerinctorna, illetve bizonyos masszázsok is sokat javíthatnak az állapotunkon. Fontos azonban, hogy csakis hozzáértőkkel végeztessük a tornát, masszázst. Átmeneti enyhülést jelenthet a fájdalomcsillapítók szedése, valamint a tartásjavító eszközök használata. Ezeket mértékkel kell alkalmazni, azonban segíthetnek túllendülni a kritikus időszakokon.

Sajnos, adódnak olyan súlyos esetek, amikor viszont elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ez általában a problémák hosszan tartó fennállása esetén jellemző. Amit csak lehet, érdemes megtennünk annak érdekében, hogy ne kerüljünk olyan állapotba, hogy a műtét legyen az egyetlen megoldás. Igyekezzünk nagyon odafigyelni a megfelelő kondíciónkra, tartsuk kordában a testsúlyunkat, táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen! Ha pedig beütött a baj, kérjünk minél hamarabb szaksegítséget! Ha elkerülhetetlen a műtét, akkor a beavatkozás utáni regenerációban is segíthetünk a testünknek!

A lumbágó, vagy derékfájás tehát egy tünet, egy jelzés, egy vészcsengő megnyomása a szervezetünk részéről. Amennyiben időben odafigyelünk ezekre a jelzésekre, illetve reagálunk rájuk, még megelőzhetjük a probléma súlyosbodását, illetve elkerülhetjük a visszafordíthatatlan folyamatokat. Ma már senkinek sem kellene együtt élnie a derékfájással, hiszen mindenki számára elérhető a megfelelő szaksegítség. A leginkább hatékony és eredményes segítő eljárások a fájdalom kiváltó okát hivatottak megszüntetni. Ezek közül pedig kiemelkedik a Gokhale módszer, amely külön testgyakorlatok és eszközök nélkül, az ember természetes viselkedését alapul véve képes segíteni abban, hogy a lumbágó miatt ne maradjunk le életünk legfontosabb eseményeiről. Forduljon tehát bátran szakemberhez ön is, mert lehetséges valódi életminőség-javulást elérni!

A mit jelent a lumbágó íráshoz a felhasznált kép innen származik.

 

By |2018-02-23T15:36:52+00:00február 23rd, 2018|Lumbágó|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment