A lumbágó 8 jele

/, Lumbágó/A lumbágó 8 jele

A lumbágó 8 jele

A lumbágó jelei megjelenése sokszor messzebb mutatnak a kínzó fájdalomtól. Egyes esetekben súlyos betegség áll a lumbágó jelei mögött. Ilyenkor nem elég a fájdalom csillapítása. Arra is keressük a választ, hogy mik is ezek a figyelmeztető vészjelzések. Szerencsére az esetek többségében ezek elkerülnek bennünket, ám nem árt tisztában lenni az úgynevezett “vészjelzésekkel.”

A derékfájás (idegen szóval lumbágó) napjainkban a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, szinte népbetegségnek tekinthető: a felnőtt lakosság közel 80 százaléka szenved tőle időnként, és lehet, hogy nem is csak egyszer életében.

A többszöri visszatérés lehetősége figyelmeztet bennünket, hogy a betegséget komolyan kell vennünk, nem elegendő a pillanatnyi fájdalom enyhítése, sőt megszüntetése sem.

Kiváltó okait kell megkeresnünk, és a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, ha nem akarunk időről-időre, esetleg egyre súlyosbodó formában találkozni vele. A lumbágó a gerincbántalmak jellegzetes kísérő tünete, mely a bordák alatti területen lép fel. Önmagában nem mindig betegség, de a mindennapi életvitelt nehezítő, akadályozó állapot, és lehet egyéb, többnyire gerinc eredetű problémák intő jele is.

Mitől fájhat a derekunk?

Fájdalmas tertartás a lumbágó jelei közé tartozik

A lumbágó jelei szemmel is láthatóak

Egész testünk tartóoszlopa, a gerinc nagy terhelésnek van kitéve, amikor mozgunk, állunk, ülünk. Tartósan állva, vagy hosszabb időszakon át ülőmunkát végezve különösen.

A derék, vagy tudományos nevén ágyék (latinul lumbus) területe a gerincoszlopnak a törzs tartását és mozgását egyszerre biztosító, ugyanakkor a legkönnyebben sérülő szakasza. Csigolyákból és a közöttük elhelyezkedő porckorongokból, szalagokból, ízületekből áll.

A gerinc terheltségét növelik:

  • A gerinc melletti izmok gyengesége vagy sérülései;
  • a csigolyák, kisízületek betegségei;
  • a porckorongok kopása, rugalmasságuk csökkenése (ami az életkor előrehaladtával természetes folyamat)

Hogyan alakulnak ki a lumbágó jelei?

A terhelés következtében:

  • a fájdalomérző idegvégződések ingerületbe kerülnek,
  • a hátizmok reflexszerűen, görcsösen összehúzódnak,
  • intenzív fájdalmat okozva ezzel.

A lumbágó kialakulásához a kemény fizikai munka, nehéz súlyok emelése, a testsúly jelentős növekedése, nem gerinc eredetű megbetegedések, fokozott stressz és pszichés problémák, de az arra érzékenyeknél akár a hideg, a huzat is hozzájárulhatnak.

Általában mik a lumbágó jelei?

Első lépésben következzenek azok a kísérő tünetek, amik a tipikus lumbágó jelei.

1. Legfőbb tünete a deréktáji fájdalom.

Ez lehet egy hirtelen, rossz mozdulat eredménye, de kialakulhat lassabban, egyre erősödő intenzitással is (például rossz testtartás, hosszabb ideig végzett ülőmunka esetén). Nyilalló, éles, szúró érzés, mely ritka esetekben kisugárzik még a csípőízületbe, ágyékba, farizomba is. (A végtagokba is kisugárzó deréktáji fájdalmat isiásznak nevezzük.)

A fájdalom változó intenzitású is lehet. Előfordulhat, hogy egy nagyobb megerőltetés, de akár csak egy köhögés, tüsszentés, nevetés, vagy a székletürítés rontja a helyzetet, viszont megfelelő pozícióban való fekvéskor, pihentetve enyhül; vagy csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezik.

2. A gerinc melletti izmok merevsége

Mozgásra a fájdalom fokozódik, ezért a hosszú hátizmok megfeszülnek, hogy akadályozzák a mozgást. A megfeszült izmok kis csomói jól kitapinthatók. Ez az izommerevség nagyobb területre, akár az egész hátra is kiterjedhet. Az adott gerincszakasz nyomásra, ütögetésre érzékeny.

3. Kényszertartás

A betegnek általában nem egyformán fáj a két oldala, izomereje kiegyensúlyozatlan, ezért felállva nem tud kiegyenesedni. Öntudatlanul is olyan testhelyzetet vesz fel, ami kevésbé terheli a fájdalmas oldalt, így testtartása szokatlannak tűnik. Gyakran előrehajol, görbült háttal áll, vagy megtámaszkodik állás közben.

4. Mozgáskorlátozottság

Nem csak az egyenesen állás, hanem a felsőtest mozgatása is nehézségekbe ütközik. A lumbágóval küzdő beteg nem tud sem előre-hátra, sem oldalra hajolni.

Ha a lumbágó eddig felsorolt jeleit tapasztaljuk magunkon, amik nem sérülésből fakadnak, és néhány napnál tovább fennállnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert az elhanyagolt, rosszul kezelt akut fájdalom három hónap alatt krónikussá válik!

Az ortopéd szakember felállítja a diagnózist, és a fájdalomcsillapítás mellett segít a megfelelő terápia kiválasztásában, hiszen a lumbágó kezelésének ma már számtalan módja van. A fájdalom, az izomfeszülés megszüntetése, és a gyulladás csökkentése az elsődleges cél. Fontos azonban, hogy állapotfelméréssel, kivizsgálással (esetleg röntgen vagy MR felvétel készítésével) a kiváltó okok felderítésére szintén sor kerüljön, így további reumatológiai vagy neurológiai vizsgálatra is szükség lehet. Ha a gerinc túlterhelése évekig fennáll, krónikus kopások, porckorong-károsodások és más, tartós problémák alakulhatnak ki.
A felsorolást folytathatjuk a a lumbágó ritkábban előforduló jeleivel, amik súlyosabb problémára utalnak. A megbetegedés a csípőcsont közötti ízületeket is érintheti, gyulladásos állapotot előidézve. Ha pedig egy sérült, deformálódott porckorong tartósan nyom egy ideget, károsíthatja azt, és ezzel gondot okozhat az adott terület érzékelésében, de a bélrendszer vagy a húgyhólyag működésében is.

A lumbágó jelei, mint vészjelzések:

Ezek azok az esetek, mikor a kínzó fájdalom mögött súlyos elváltozás, esetleg daganatos megbetegedés is állhat.

5. Magas láz

6. Az alsó végtagokban tapasztalható érzészavar, zsibbadás, izomgyengeség, reflexkiesés

7. A széklet vagy vizelet indításának, visszatartásának nehezítettsége, súlyos esetben annak képtelensége (inkontinencia)

8. Véres vizelet

Ha ezeket tapasztaljuk, vagy a fájdalom nagyon erős és hosszan tartó, ne próbálkozzunk saját módszerekkel a fájdalom csökkentésére, hanem haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Súlyosabb esetben kórházi kezelésre vagy sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, mert enélkül tartós idegkárosodást, részleges bénulást szenvedhetünk!

Kialakulhat az úgynevezett lófarokbetegség, az alsó motoros idegek sérülése, melyet az ágyéki idegnyalábok funkcióvesztése, érzészavar kísér.

Azt is ki kell deríteni, hogy az erőteljes derékfájás hátterében nem áll-e porckorongsérv, reumás eredetű, vagy rosszabb esetben daganatos megbetegedés. A lumbágó jelei utalhatnak ideggyógyászati, belgyógyászati, nőgyógyászati, és urológiai problémákra is.

Az időben felismert lumbágó az esetek legnagyobb részében gyógyszeres terápia és kombinált fizioterápiás kezelések hatására két hónap alatt gyógyul. A fájdalom csökkenése, megszűnése után megkezdhető a megelőzésre szolgáló életmódváltás, a derékfájdalmat okozó tényezők kerülése. Ide tartozik a megfelelően kialakított étrend, az optimális testsúly beállítása, a rendszeres mozgásterápia, a dohányzás elhagyása, a stressz csökkentése, valamint a munkavégzés és az alvás optimális körülményeinek kialakítása.

Kép forrása.

By | 2018-02-27T13:35:12+00:00 február 27th, 2018|Derékfájás, Lumbágó|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment