A lumbágó gyógyulási ideje

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Lumbágó » A lumbágó gyógyulási ideje

A lumbágó gyógyulási ideje

A lumbágó vagy derékfájás gyógyulási ideje pár naptól egy-két hétig szokott tartani. Aki nem szeretné, hogy ez az állapot újra bekövetkezzen, annak célszerű a kiújulást megelőzni. Már szinte közhely, hogy minden ötödik emberből négynek élete folyamán legalább egyszer, de inkább többször is bekövetkezik egy minimum egy hétig tartó, a gerinc nyaki-, háti- vagy deréktájon fellépő komoly fájdalom.

Ez szinte lebénítja a beteget, akinek minden mozdulat igen erős fájdalmat okoz. Ha ez a deréktájon következik be, az az úgynevezett lumbágó. A kifejezés a gerinc lumbális szakasznak elnevezéséből ered.

Két fő oka van annak, amitől függ a lumbágó gyógyulási ideje

A lumbágó gyógyulási ideje

Mivel a lumbágó nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, ezért a lumbágó gyógyulási ideje általánosságban a háttérben meghúzódó kiváltó okok által kiváltott tüneteknek az elmúlását jelenti.

A lumbágó gyógyulási ideje a kiváltó okoktól is függ!

Leggyakrabban a háttérben a csigolyák közti porckorongok sérve áll, melyek kiboltosulva nyomást fejtenek ki a gerincből kilépő idegek úgynevezett gyökére.

Ha például a lágyéki gerinc autoimmun eredetű gyulladásai vannak a lumbágós tünetek hátterében, mint például a Bechterew-kór, vagy fertőzéses betegségek, akkor ezeknek a kiváltó okoknak a megszűnése vagy enyhülése befolyásolja, hogy mennyi lesz a lumbágó gyógyulási ideje.

Ritkán, de előfordul, hogy a csigolyák, vagy az itt elhelyezkedő egyéb szervek daganata váltja ki a panaszok megjelenését.

Lumbágó jellegű vagy derékfájást a belső szervek betegségei is okozhatnak.

  • vesekövesség,
  • vese és a húgyutak fertőzései,
  • prosztatabetegség,
  • nőgyógyászati kórképek,

A belső szervek által kiváltott fájdalomra az a jellemző, hogy a mozgástól vagy pihentető testhelyzettől függetlenül jelen van.

“Mi a teendőm, ha lumbágó gyötör?”  

Mindenképp orvoshoz kell fordulni! A különböző öngyógyító módszerekkel nem érdemes nagy fájdalomnál kísérletezni. Ezen kívül minél később kerülünk szakemberhez, annál tovább tarthat a lumbágó gyógyulási ideje.
Ő tudja megállapítani, mi van a panaszok hátterében és ha szükség van rá, ideggyógyászati (neurológia), vagy reumatológiai vizsgálatra irányítja a beteget.

Fontos tudni, hogy nem elég a fájdalom megszüntetése, hanem annak visszatéréséről is gondoskodni kell.
A helyes testtartás és testhasználat minden kezelés részét kell, hogy képezze! Érdemes a következő testtartás tesztet elvégezni!

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

 

Vannak bizonyos tünetek, amelyek feltétlenül kivizsgálást, ellátást igényelnek. Jelenlétük nagyon komoly háttér-betegségre utalnak.

A lumbágó gyógyulási ideje a kezeléstől is függ!

A panaszok megjelenésének kezdetén legfontosabb a derék pihentetése. Ennek érdekében a nyújtott fekvés elsajátítása jelentősen segítheti, hogy  a lumbágó gyógyulási ideje lecsökkenjen. Ezt akkor is használni tudjuk, mikor épp nincs fájdalom. A megelőzés fontos része lesz a kezelésnek és nem csupán a tűzoltásra fogunk koncentrálni.

Aki megérti, hogy a helyes testtartás és testhasználat a legfontosabb lépés amit tenni tudunk, az egy új eszköz lesz a “kezében”. A napi mozdulatokat és testhelyzeteket terápiás célokra tudja fordítani. Innentől nem a lumbágó gyógyulási ideje lesz, ami miatt aggódni kell. Sem az, hogy mikor köszönt be “váratlanul” egy olyan időszak, amikor szinte magatehetetlenül várjuk, hogy a tünetek enyhüljenek.

 

Összefoglalva:

A lumbágó gyógyulási ideje függ:

  • a lumbágót kiváltó októl
  • a lumbágó kezelési módjától

 

By | 2016-11-25T11:56:00+00:00 július 8th, 2016|Lumbágó| A lumbágó gyógyulási ideje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: