Lúdtalp és derékfájás

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Hátfájás » Lúdtalp és derékfájás

Lúdtalp és derékfájás

Lúdtalp és derékfájás… Van-e köztük valami kapcsolat?

A derékfájás okait kutatva, a tartós megoldást elérni kívánók már eljutottak arra a szintre, hogy testük tartáshibáit is javítani szeretnék.

A tartás pedig ott kezdődik, ahogy lábainkkal a földön állunk. A lúdtalp a testtartás szempontjából egy instabil állapot, ami nem biztosítja a kellő egyensúlyt. Az egyensúly hiány pedig megjelenik a láb feletti részekben és az izmokban is.

 

A lúdtalp és derékfájás összefüggése egy építmény alapjának összehasonlításával érthető meg jobban.

Ahogy egy épület is megsüllyed hosszú távon, ha az alapját tartó szerkezet nem stabil, úgy a testünkben is tartásbeli változás okoz a lúdtalp és ez hosszútávon nagyban hozzájárulhat a hátfájás kialakulásához.

Mi is az a lúdtalp?

A lúdtalp a láb szerkezetében beállt változás: boltozatsüllyedést jelent.
A boltozatoknak, mint az építészetben is komoly tartó szerepük van. Gondoljunk bele az ókori építményekbe, ahol hihetetlen magasságú épületeket emeltek vasbeton nélkül, csupán a boltozatok tartóerejét felhasználva.

A természetnek ugyanilyen mesterműve a 26 vékony csontból álló lábunk. Ezek az egyenként gyenge csontok  a szalagok és izmok segítségével alkotják azt az óriási terhelésre tervezett íveket, amit a talp boltozatainak nevezünk.
Egyszerre kell dinamikus terhelést elviselniük és ugyanakkor rugalmasnak is  kell lenniük a járás biztosításához.

Ha ez a három ív (külső, belső, keresztirányú vagy haránt-boltozat) kiegyenesedett képet mutat, az az egész testben lévő tartási hibát is jelzi, de magában a láb csontjaiban, ízületeiben és szalagjaiban is gondot okoz.

A lúdtalp ma sokkal gyakoribb, mint régen, amikor ez még a katonai szolgálat alól is felmentést jelentett. Ma már a lúdtalp annyira gyakori, hogy nem is engedhetik meg ugyanezt a luxust a hatóságok.

 

Lúdtalp hatása a derékfájásra

Összecsukott íven keresztül a boka, a sípcsont és a térd befordul, befelé, dugattyús mozdulattal, amely a csípő és a kismedencei ízületekre helyezi a hangsúlyt. Ez viszont meggátolja a gerincet és a hátsó izmok kompenzálódnak, és megpróbálják kijavítani egy álló testtartást.

 

Amint fent említettük, az alsó végtagra gyakorolt ​​kanyargó hatás, majd a felső végtagban és a gerincben fellépő ellenaktív korrekció számos tevékenységet érinthet.
Ha egész nap vagy a lábadon vagy sokat sétálsz, el tudod képzelni, hogy milyen nyomást gyakorol a lábak rossz területére. Azt mondhatjátok, hogy oly sokan közülünk, akiknek ez a problémája van, ez egy emberi test tervezési hibája!

 

De mit lehet tenni?

Lúdtalp kezelése

Lúdtalpbetét

A lúdtalpbetét gyakori megoldás boltozat alátámasztására. A megfelelő alátámasztást mindig a láb igényeihez kell igazítani. Ne feledjük, a bokasüllyedés rögzítése még nem vezet a gyógyuláshoz. Érdemes ezért műszeres talpvizsgálatot végeztetni, mely teljesen fájdalommentes és csak néhány percig tart.
Előnye, hogy személyre szabott betét fogunk kapni, ami mindig az állapotnak megfelelő. Így fokozatosan tudunk az optimális ív felé közelíteni. Itt is érvényes a fokozatosság elve.

 

Talp tornáztatása

Megfelelő gyakorlatokkal a legyengült izmokat erősíteni tudjuk, a szalagokat pedig nyújthatjuk.
A lúdtalpbetét viselése mellett több, bevált módszer van, hogy a lúdtalp­as mérsékelje a kellemetlen tüneteket, ill. megelőzze az állapot romlását, a boltozat további lesüllyedését.

Néhány érdekes adat lúdtalp témában angolul.

 

 

By | 2017-11-03T16:37:19+00:00 november 3rd, 2017|Hátfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment