Keresztcsont

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Uncategorized » Keresztcsont

Keresztcsont

A keresztcsont vagy latinul os sacrum egy nagy, háromszög alakú csont a gerinc alsó részén. Öt csigolya összenövéséből áll. Ezek S1-S5 jelöléssel szerepelnek az anatómiai leírásokban. A S utal a latin név első betűjére.
A keresztcsont csigolyái a 18. és 30. életév között nőnek össze véglegesen.

A keresztcsont elhelyezkedése

A medence felső, hátsó részén helyezkedik el.
Anatómiailag a két medencecsont közt található. felülről a gerinc ágyéki szakasza határolja. Alul pedig a farkcsonttal illeszkedik. Viseli a csípő súlyát.

Négy csonttal alkot egy ízületet. Ennek az ízületnek különösen nagy a jelentősége, mivel a test mértani közepén helyezkedik el és minden testet érő terhelés itt összpontosul.

Ez az ízület egy viszonylag merev ízületünk, melyben az ízületet alkotó csontvégek csak minimálisan tudnak egymáshoz képest.
Ennek az ízületnek a fő funkciója a medence stabilizálása, gerincoszlophoz való rögzítése. A stabilitás megoldására alakult ki a medence erős, kiterjedt szalagrendszere is. A szalagok kötik össze a gerincoszlopot és a medencecsontokat.

Az SI (a medencecsont és keresztcsont által képzett ízület) eloszlatja ezt a súlyt, amelynek a fele így a csípőkre és onnan a lábakba megy. A gravitáció hatására a háromszög alakú keresztcsont a csípőlapátok közé nyomódik. Ennek elmozdulását akadályozzák meg az erős szalagok.
Akkor stabil az ízület, ha a két erő megfelelő egyensúlyban van. Az SI nagyon korlátozottan mozog, ez a nagyon korlátolt mozgás segíti a járást.
Az 50 feletti férfiak többségénél a mozgásszegény életmód miatt az ízület összenő. Vagyis a kor előrehaladtával a keresztcsont és a két ilium gyakran egy csonttá válik. Ennek jelentősége, hogy a mozgástartomány leszűkül. Ami viszont a test közepén pár centiméteres mozgástartomány, az a lépéseknél már tíz centit is jelent. Sajnos jól megfigyelhető ez járás közben, mikor a szenvedő alany csak nagyon aprókat képes lépni.

Elnevezése

Az elnevezés eredetét nem sikerült tisztázni. Van aki úgy tartja, hogy egy olyan görög szóból származik, ami szerint ez a csont összetörhetetlen. Más értelmezés szerint a “nagy csigolya” elnevezés lett tévesen fordítva latinra.

 

By | 2016-07-07T16:06:02+00:00 július 7th, 2016|Uncategorized| Keresztcsont bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: