Isiász ideg

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Isiász » Isiász ideg

Isiász ideg

Isiász ideg

Isiász ideg

Az isiász ideg vagy ülőideg (nervus ischiadicus-innen kapta az isiász nevet maga a tünet is) az emberi testben lévő leghosszabb ideg. A medencéből kilépve a csípő-fartájon át fut le a combokban.
A térdhajlatban két ágra válik. Az ülőideg számos izom mozgatásában vesz részt. A lábak beidegződéséről gondoskodik.

Amikor az isiász ideg működésében zavar támad, sokféle tünet jelenhet meg.
Ilyenek:

  • enyhe érzéskiesés;
  • reflex-kiesés;
  • bizsergő érzés;
  • hirtelen , áramütés-szerű fájdalom az alsó végtagokban;
  • izomgyengeség
  • teljes bénulás.

Az isiász ideg felépítése:

31 pár gerincvelői ideg lép ki a gerincvelőből a csigolyák közti lyukakon keresztül a gerinccsatornából.
A gerincvelői idegek két, úgynevezett gyökérrel kapcsolódnak a gerincvelőhöz:
az elülső, mozgató gyökérrel és a hátsó, érző gyökérrel .

Az elülső gyökér idegrostok kötegei az idegi ingerületet a központi idegrendszertől el, a perifériás végrehajtó szervek felé vezetik.

A hátsó gyökér olyan idegrostok kötegeit tartalmazza, amelyek az idegi ingerületeket a központi idegrendszer felé vezetik.

Az olyan idegrostok, amik a központi idegrendszer felé továbbítanak információkat, érző rostok. Az érző idegrostok sejttestei a hátsó gyökéren orsószerű megvastagodást képező hátsó gyöki idegdúcokban találhatóak. A gerincvelői idegek két gyökerének rostjai a csigolyák közti lyukakban keverednek, így kilépés után mozgató és érző rostokat is tartalmaznak.

Az ülőideg ceruzányi szélességű, enyhén ellapított köteg. Miután a comb hátsó oldalán függőlegesen fut le a térdhajlati árok felső széléig A kétfejű combizom hosszú feje hátulról keresztezve takarja.
Beidegezi a combhajlító izmokat. A térdhajlati ároknál két ágra oszlik. Ezek közül a nagyobb ága egyenes folytatása a fő törzsnek, míg a kisebbik ága oldalirányba kitér.
Az úgynevezett nervus tibialis egyenesen lefelé haladva belép a lábszár hajlítóizmainak felületes és mély rétege közé. Ott beidegezi a lábszárhajlító izmokat.
Az ideg folytatása a bokát megkerülve átlép a talpi részre. Itt két ágra oszlik. A két ág idegezi be a talp izmait.

Isiász ideg funkciója

Isiász ideg: Infótovábbítás

Mint minden ideg, egyrészt a központi idegrendszer felé továbbítja az alsó végtagokból érkező információkat. Ezért van, hogy amikor az isiász ideg nyomás alá kerül, az ingereket nem tudja továbbítani. A zsibbadás érzete tehát nem más, mint hogy az impulzusok nem jutnak át az összenyomott részen.

Isiász ideg: Vezérlés

Másrészt az idegrendszertől induló, az izmok  és egyéb szövetek működését szabályozó impulzusokat szállítja a lábban lefelé. Ha ezek az információk nem jutnak el a megfelelő helyre, ott akár bénulás is bekövetkezhet.

Az isiász ideg összenyomása leginkább a helytelen tartás miatt következik be, ahogyan a derékfájás vagy a lumbágó is. Ezért ha ilyen gondok vannak, a hátfájás kezelésére vonatkozó alapvető szabályokat kell itt is betartani.

 

By | 2016-07-07T13:05:54+00:00 július 7th, 2016|Isiász| Isiász ideg bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: