Hideg vagy meleg?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » Derékfájás kezelése » Hideg vagy meleg?

Hideg vagy meleg?

A hátfájás otthoni kezelése során a gyógyszerek alkalmazása mellett a hűtés és a melegítés a második leggyakrabban alkalmazott eljárás. A hőmérséklet gyógyító hatását már rég megfigyelték. Ezek előnyeiről azonban még az orvosok közt sem teljes az egyetértés.

 

Hideg vagy meleg a jobb a derékfájásra?

A jégkocka alkalmazása gyulladásos derékfájás panaszokra javasolt.Hideg vagy meleg?

Hideg vagy meleg jobb hátfájásra?

Fő szabályként elmondható, hogy hideg gyulladásos eredetű fájdalom megjelenésekor javasolt. A hideg vagy meleg kezelés megkezdése előtt azonban figyelembe kell venni, hogy a derékfájás okától függően mindenki másképp reagálhat ugyanarra a kezelésre.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy akut vagy krónikus panaszainkat szeretnénk a hideg vagy meleg borogatással csillapítani.

A bőr védelme érdekében arra is gondolnunk kell, hogy derékfájós panaszok esetén:
A hideg vagy meleg borogatás nem közvetlenül a bőrre kerüljön
Ehhez egyszerű szolgálatot tehet, ha csupán egy törölközőt teszünk az érintett testrészre.

Derékfájás kezelése “hideggel”

Ha a hátfájást gyulladás okozza, akkor a hideg borogatást szokták inkább javasolni, mivel a hideg hatására a véredényeink összehúzódnak. Ezért hasznosabb akut derékfájás esetén.

Ha például meghúzódott valamelyik hátizmunk, szintén alkalmazható a hideg. Ilyenkor azt érezzük, hogy az alkalmazott terület enyhén elzsibbad, vagyis a fájdalom is kevésbé erős.
Ha a hátfájás sérülést követően jelenik meg, az elkövetkező két napban minél többször célszerű a hideg alkalmazása.
Gyulladás folyamata röviden:

Néhány hasznos tanács:

  •  A különböző jégzselék ugyanazt a szerepet töltik be, mintha egy fagyasztott zöldséggel teli, vagy akár simán összetört jeget használnánk. Ugyanígy megteszi az is, ha egy kisebb műanyag palackot töltünk meg vízzel és azt erősen lehűtve használjuk. (Arra ügyeljünk, hogy a teljesen megtöltött palack a tágulás következtében szétfagyhat és mikor megolvad, ki fog folyni a palackból.)

 

  • Bármennyire is kellemes hatású a fájó testrészek hűtése, 20 percnél ne tartsuk folyamatosan derekunkon a hűtőeszközt. Jobb, ha öt perc körüli az időtartam, amit egy fél órás szünet után megismétlünk, ezt naponta többször ismételjük.

 

  • A bőr állapotát is kísérjük figyelemmel! Ha nagyon elfehéredik, csökkentsük a hideg mértékét, vagy az időtartamot. (Elég, ha a palackban lévő víz csupán jeges, vagy tegyünk vastagabb törölközőt a bőrre).

A hideg vagy meleg alkalmazása elsősorban a véredényekre van hatással.

A hideggel ellentétben a meleg kitágítja a véredényeket. Ezért gyulladás fennállása esetén a helyzet rosszabbodni fog.
Ez nem csak a tudatosan alkalmazott kezelésre érvényes… Sajnos előfordul, hogy enyhe derékfájós tüneteket “produkáló” gyulladással például elmegy valaki egy fürdőbe. A rengetek kedvező hatással járó gyógyvíznek ilyenkor nem várt mellékhatása lesz.

A gyulladást felerősíti és előfordulhat, hogy órák múltán kínzó hátfájás jelentkezik. Ehhez még hozzájárul, hogy sajnos, a medencéknél kiírt időt kevesen tartják be.
Ha pedig téli időszakban nem várunk elég időt, és a forró fürdő után kimegyünk a hidegbe, a derekunk “megfázhat”. Ez pedig újabb kellemetlen folyamatot indíthat be.

Meleg

Hő hatására a véredények kitágulnak. ez a kezelés javasolt, ha a derékfájdalom oka az izmok merevsége. Segít az izmok ellazításában.
A hőterápia sok formában megjelenik: szauna, gyógyfürdő, meleg iszappakolás.

Saját állapotunk és megfigyeléseink szerint mindig azt a megoldást érdemes alkalmazni, ami hatásosnak bizonyult.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs általános tanács, hogy a hideg vagy meleg pakolás célravezetőbb-e.

Ezen kívül ugyanazon páciens esetén is más kiváltó ok húzódhat meg a hasonló területen megjelenő hátfájdalom eseten.

Kérem, ossza meg személyes tapasztalatait!

 

By | 2017-10-24T14:32:55+00:00 október 24th, 2017|Derékfájás kezelése|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment