Helyes ülés

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerincsérv » Helyes ülés

Helyes ülés

A helyes ülés megtalálása alapvető fontosságú a derékfájás elkerülése érdekében, mivel legtöbb időt ülő testhelyzetben töltünk. Mindenkinek van róla valamilyen elképzelése, de hogyan is kell valóban helyesen ülni? Az ülés négy típusa közül melyiket használjuk legtöbbet? Szinte minden ezen múlik. Ebből kettő káros, kettő pedig a helyes ülés alapja.

A helyes ülés “titkai”

Helyes ülés derékfájás nélkül

Helyes ülés

Már gyermekkorban figyelmeztetnek bennünket: “ülj egyenesen”. Erre a megszokott reakció, hogy kihúzzuk magunkat. Ennek elérésére meg kell feszíteni az izmainkat. Rendszerint hátrahúzott vállakkal el is érjük a helyes ülés látszatát. Ezt azonban nem tudjuk sokáig fenntartani, mivel az izmok kifáradnak és visszatérünk a megszokott testhelyzetbe.

Ez pedig károsan hat a gerincre és hosszú távon az egyik fő ok a derékfájás kialakulásában. Pedig lehet úgy is ülni, hogy az ne terhelje a gerincet, sőt, terápiás célokat is szolgáljon.

Ezek a kézműves nők napi több (mint 8) órán keresztül ülőmunkát végeznek;- persze az idő nem látszik a képen, de higgyük el, hogy nem csak a kép kedvéért pózolnak.  Érdemes kipróbálni: üljünk a földre és próbáljuk meg egyenes derékkal kinyújtani a lábunk… (Ahhoz, hogy comb hátsó izmai ilyen mértékű rugalmasságot érjen el, hosszú évek nyújtása szükséges hasonló helyzetben.)

A helyes ülés szemléltetése a kép alapján:

 • A hölgyek már inkább nagymama korban járnak, hátfájásos panaszaik azonban nincsenek.
 • A vállak annak ellenére sem görnyedtek, hogy a kéz aktív munkát végez.
 • A fej egyenes vonalban van a testtel, nem billen előre.
 • A hát egyenes, ez még a bő ruha ellenére is látszik.
 • A medence enyhén előredőlt, a porckorong hátsó részére nem kerül nyomás.

Ha mindezeket elértük, akkor elmondhatjuk, hogy nem terheljük a gerincünket a sokat kárhoztatott ülés közben sem. Más szóval nagyot léptünk a helyes ülés érdekében.

Persze a testtartás nem csak üléskor fontos! Próbálja ki, hogy mennyire van tisztában a megfelelő testtartással a következő, 6 kérdésből álló feleletválasztós teszt kitöltésével. Sok sikert!

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

A helytelen (2) és helyes ülés (2) alapváltozatai

 1. “Görnyedt” ülés

 • Fej a test előtt, vállak előreesve.

  A derékfájás egyik fő oka a görnyedt ülés

  Görnyedt ülés

 • Medence a test alá tolva, hátradöntött helyzetben.
 • Ennek következtében a csigolyák közti porckorong hátrafelé tolódik. Nagyban hozzájárul a porckoronsérv kialakulásához!

Ez az az ülés, ami a bajok legtöbb forrása. Tehát nem az üléssel van a gond, hanem azzal, ahogyan ülünk.

Mi történik ilyenkor a porckorongokkal?

Porckorongok

Porckorongok

A helytelen ülés következtében a gerinc természetes íve megváltozik. A derék tájon a csigolyák első része közeledik egymáshoz és a közöttük elhelyezkedő porckorongokat hátrafelé nyomják. Ez látható a sematikus kép jobb oldalán. A gerinc természetes módon úgy alakult ki, hogy védi a porckorongokat.

 

A kocsiban, fotelben, háttámlás székben is ugyanez a hatás érvényesül. Figyeljük meg, hogy látszólag a hát alsó része egyenes. A csigolyák azonban ebben a helyzetben hátranyomják a porckorongokat:

A derékfájás kialakulásához hozzájárul a hátradöntött medence

Hátradőlt medence hatásai

 

 2. Ülés megfeszített hátizmokkal

Ilyenkor szokott jönni a figyelmeztetés: húzd ki magad! Amit tenni szoktunk: a

Drékfájás feszes hátizmok miatt

Feszes hátizom

hátizmokat (rövid ideig) megfeszítjük és felveszünk egy helyesnek vélt tartást. Ez egy egyenes, de nem egészséges ülés. Az „ülj egyenesen” után a gyerekek így szoktak ülni- pár percig. Mivel az izmok megfeszítésével érhető el ez a testhelyzet, azok hamar kifáradnak, vagy merevvé válnak.
Ennél az ülésnél az izmok kifáradása miatt jelenik meg a hátfájás. Jellemző, hogy a lazító krémek, masszázsfajták ideiglenesen kifejezetten jelentős enyhülést adhatnak. Kinézetre olyan, mintha ez helyes ülés lenne,de csak egy ideiglenesen fenntartott testhelyzet. Amikor nem figyelünk oda, máris visszaesünk a görnyedt tartásba.
Az igazi megoldás az, ha az ülést felhasználjuk terápiás célokra, amit a következő ülésmódokkal lehet elérni.

Helyes ülés két változatban

A könyv a berögzült ülési módok helyett két megoldást is kínál a helyes ülés elsajátítására. Ezeknek egy-egy fejezetet szentel. Ha csupán csak ezeket elsajátítjuk, már óriási lépést teszünk afelé, hogy ne terheljük naponta több órán keresztül gerincünket.

 

3. Nyújtott ülés: Helyes ülés 1. változat

A könyv első fejezete ezzel az ülési móddal foglalkozik. Minden különösebb eszköz nélkül, kis gyakorlással elsajátítható. Lényege, hogy a gerincünket megnyújtjuk úgy, hogy egy szék háttámlájához rögzítjük a felsőtestünk, majd hagyjuk, hogy a gravitáció most az egyszer a hasznunkra dolgozzon. Ráadásul akár otthon, akár utazás vagy várakozás közben bármikor alkalmazhatjuk. Milyen előnyei lesznek ennek?

 •  Úgy csökken az izomeredetű fájdalom, hogy a  hosszú hátizmok alaphossza visszaáll a normálisra.
 • A csigolyák egymástól való megfelelő eltávolítása miatt a porckorongokra ható nyomás eltűnik,
 • Az idegi fájdalmak enyhítése is megvalósul, mert az ideggyökökre ható nyomás is jelentősen csökken.
 • Javul a vérkeringés a gerinc egész területén, továbbá a karokban is(!).

4. “Emelt ülés”: Helyes ülés 2. változat

A háttámla alkalmazása nem mindig lehetséges és nem is mindig alkalmazható. Azok, akik megfelelően be tudják állítani a medence elhelyezkedését, már egy óriási lépést tettek a helyes ülés elérése felé. Lényege, hogy órákig kényelmesen tudjunk ülni, miközben a hátizmok lazák maradnak.Tehát semmiesetre sem egy mesterséges póz, vagy kitekert gyakorlat. Sőt! A módszer lényege, hogy a helyes ülés alapjai egy kis gyakorlással gyorsan elsajátíthatóak.

Alapfeltétele a medence megfelelő elhelyezése. Leírása már a fenti kép elemzésénél megtörtént. Lássuk, mennyire emlékszünk belőle! (A megoldásért elég, ha újra elolvassuk az ott leírtakat.) Ez egy kis figyelemfelkeltés arra nézve, hogy az olvasottak még rövid időre sem maradnak meg bennünk, nemhogy a gyakorlatban is hasznosítanánk őket.

 • A vállak annak ellenére sem görnyedtek, hogy ….
 • A fej … van a testtel, nem billen előre.
 • A hát …, ez még a bő ruha ellenére is látszik.
 • A medence … …, a … … … nem kerül nyomás.

Ha tenni akar a helyes ülés elsajátítása érdekében, itt megrendelheti a könyvet:

[button link=”http://hatfajasnelkul.com/ertesites/” color=”orange” size=”large” target=”_self” title=”” gradient_colors=”,” gradient_hover_colors=”,” border_width=”1px” border_color=”” text_color=”” shadow=”yes” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″]Érdekel a könyv![/button]

By | 2016-11-25T12:25:44+00:00 június 7th, 2016|Gerincsérv, Lumbágó gyógyítása| Helyes ülés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: