Hátfájás okai

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Hátfájás » Hátfájás okai

Hátfájás okai

A hátfájás okai megértése nélkül egy kezelés sem lehet eredményes

Mik a hátfájás okai?

A hátfájás okai: ha nem ezeket célozzuk meg a kezelés során, a hatás sem lehet tartós. De mik is az igazi okok valójában?

A betegek a hátfájást leggyakrabban tompa, mély fájdalomnak érzik, ami a gerinc mozgásakor felerősödik. Köhögés és a nevetés is nagyobbíthatja a fájdalmat. A legtöbb esetben a panaszok enyhülnek fekvő helyzetben, hiszen a gerinc felszabadul. Azonban az is előfordulhat, hogy a fájás hosszabb fekvés után fokozódik.
A hátfájás az egyik leggyakoribb oka az orvos felkeresésének, melyben alkalmanként vagy egyre gyakrabban szenvednek az emberek. Noha a hátfájások sok esetben rövid ideig tartanak és okuk is ártalmatlan, az érintettek számára mégis nagyon vesződséges. Néhány kiváltó ok súlyos komplikációhoz vezethet, mint például bénulások vagy a gerincoszlop szétmorzsolódása csontritkulásban.

Pihenésképp jöjjön egy játékos teszt:

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

Hátfájás okai: amit mindig hallhatunk

A hátfájást leggyakrabban kiváltó okok:
A leggyakoribb ok a rossz tartás, gyenge hátizommal kombinálva, ami a hátizomzat feszüléséhez és a gerincoszlop nem egyenletes terheléséhez vezet.
Az izomfeszülés gyakran pszichés terhelés terhelés hatására is erősödik ( munkahelyi stressz, családi problémák).
Az izomszalagok sérülése a szalagok megnyúlásához vagy előreeséséhez vezet.
Korral járó kopás a gerinc ízületeiben.
A csigolyák törése, baleset vagy csontritkulás miatt.
Egyéb betegségek: pl. övsömör, csontritkulás
Menstruáció, terhesség

Gokhale: a hátfájás okai valójában

Arra jött rá kutatómiunkája során, hogy”elfelejtettük”, hogyan kell ülni, állni, aludni és járni. Őseink még tudták ezt és ennek okait is kifejti könyvében.

Összehasonlítása szerint egyes civilizációkban még ma is nagyságrendekkel kisebb a hátfájás előfordulásának gyakorisága. Azok között is, akik ülőmunkát vagy épp nehéz fizikai munkát végeznek.

Alapvető testtartásunk túlságosan sokat változott. Többet kellene nyújtanunk és a gerincünk megnyújtanunk.

Járás közben hajlamosak vagyunk “előreesni”, ahelyett, hogy előretolnánk magunkat. Ez nagyon terhelő az ízületek számára.

Amikor állunk, a csontjainkat, nem jól helyezkednek egymás felett a csontjaink. Éppen ezért az ízületek és izmok terhelés alatt vannak.

Hajlamosak vagyunk az farkcsonti részünkön ülni. Ennek következtében vagy hosszabb ideig görnyedt tartásban fogunk ülni, vagy pedig egyenesen, de feszes hátizmokkal. Amit igazán szeretnénk, az egy ülés közben laza és egyenes testtartás.

Összegörnyedve alszunk, ami nyomást fejt ki a porckorongokra. Célszerű elalvás előtt megnyújtani a gerincet.

By | 2016-11-25T12:39:07+00:00 május 10th, 2016|Hátfájás| Hátfájás okai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: