Hátfájás kezelése hatásosan

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Hátfájás » Hátfájás kezelése hatásosan

Hátfájás kezelése hatásosan

Az eredményes hátfájás kezelése nem képzelhető el anélkül, hogy a fő kiváltó okot megszüntetnénk. Ehhez az szükséges, hogy ne kövessük el  a legnagyobb hibát, amit a derékfájástól szenvedők szinte mindegyike.

Ez a hiba azzal jár, hogy a komoly fájdalmak megjelenésekor sikerül ugyan ideiglenesen enyhülést szerezni a tünetekre, de az idővel mégis visszatér

Ilyenkor:

Hátfájás kezelése-orvosnál

Hátfájás kezelése

• még jobban fáj,
• lassabban múlik,
• egyre gyakrabban gyötör.

  • Mi lehet ennek az oka?
  • Mikor eredményes a hátfájás kezelése?
  • Hogyan szabaduljunk meg végleg a fájdalomtól? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

A hátfájás kezelése eredményesen

Amikor egy rossz mozdulatot, megerőltetést vagy hosszú (helytelen) ülést követően jelenik meg a fájdalom, gyorsan jönnek a panaszok és nagyon erősnek érezzük őket. Ilyenkor természetes, hogy csak a fájdalom enyhítése lebeg a szemünk előtt. Ami teljesen természetes. Mindenkinek megvan a saját módszere arra, hogy mit használ ilyenkor.

“Eredménynek” érezzük már azt is, ha a bénító derékfájás minél hamarabb enyhül.

Ilyenkor végigjárjuk a jól megszokott utat, amit az orvosok javasolnak. Gyulladáscsökkentők, izomnyugtatók, fizioterápia, injekciók, vagy épp műtét. Talán kipróbált már olyan alternatív gyógymódokat is, mint jóga, csontkovács, akupunktúra, masszázs. A hatás legtöbbször csak rövidtávú. Néhány hónap, esetleg hét után újra jelentkezik, a hatás nem volt tartós… A probléma mégis visszatért.

 A visszatérő hátfájás azt jelzi, hogy mégsem volt sikeres a módszer.  (Az ehhez hasonló oldalakat is akkor szokás felkeresni, ha ezek valamelyike már megtörtént).

 

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

Mi volt az a hiba, amibe szinte minden derékfájással küzdő beteg beleesik? Nem vette figyelembe, hogy a hátfájás “két változata” közül csak az egyik ellen tett meg mindent.

 

A hátfájás kezelése: a két irány

 A fájdalmat sokféleképp lehet csoportosítani: okai, nagysága vagy erőssége, a fájdalom helye, időtartama, jellege és még számos jellemző szerint.

Időtartam szerint megkülönböztetünk akut és krónikus hátfájást. Ezek latin eredetű szavak, melyek a következőt jelentik:

Ezt akut fájdalomnak hívják orvosi nyelven, ami azt jelenti: heves, heveny.

Az akut fájdalom pár naptól egy-két hétig tart, bár orvosilag még a legfeljebb 6 hetes fájdalom is ide tartozik. (Mindenképp keressünk fel orvost, ha a tünetek nem enyhülnek pár nap után sem).
Amikor mozgás közben érzünk fájdalmat és nyugalomban vagy fekvéskor csökken, az jellemzően ide tartozik.

Tipp:
Figyeljük meg és jegyezzük fel, milyen mozdulatokra, testtartásra enyhül vagy erősödik a fájdalom. ez hasznos lesz az orvos számára, amikor a diagnózist felállítja. A heveny fájdalommal sokszor együtt jár a kényszertartás: a beteg felveszi a számára legkevésbé fájdalmas pozíciót. Az előrehajlás ilyenkor nagyon nehezen megy, a gerinc melletti izmok pedig nyomásérzékenyek.

A legjobb tanács természetesen az, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, amint megfájdul a hátunk! A valóság azonban az, hogy a hátfájás kezelése először a “jól bevált” módszereket szokta követni.

Az akut (heveny) hátfájás kezelése

Az ágynyugalom fontos és segít az első két napban, de ennél tovább már az izmoknak nem tesz jót. Fontos a test megfelelő módon való pihentetése. Ennek remek módja a nyújtott fekvés. Hasznos a hátfájás kezelése szempontjából, ha hűtjük a fájdalmas területet. Az izomlazítók pedig segítenek, nevük szerint, a védekezésképp görcsösen összehúzódott izmok megnyugtatásában. Ha a fájdalom izomeredetű, néhány nap alatt javulni fog.
Ezek tüneti kezelések, amikre szükség van, de nem szüntetik meg az okokat! Hatásuk általában gyors és rövid távú, de mindenképp szükség van a fájdalom enyhítésére.

Aki épp mozdulni is alig tud a fájdalomtól, annak sovány vigasz, hogy a fájdalom fontos része a szervezet működésének. egy jelzés. Jelzi, hogy szervezetet érő terhelés komolyabb, mint amivel az meg tudna birkózni. A hátfájás kezelése sok ponton hasonló a fogfájáséhoz. Hajlamosak vagyunk már csak akkor foglalkozni vele, amikor már éjszaka sem tudunk aludni, vagy pedig a begyulladt. Olyankor is nagyon fontos, hogy legalább a pihenésben ne akadályozzon a fájdalom.

A krónikus hátfájás kezelése

Ilyenkor már a mögöttes okok megszüntetése a legfontosabb feladat. Sajnos csak elég későn szoktunk ezzel foglalkozni. Ebben a szakaszban a feladat a megfelelő testtartás és testhasználat elsajátítása. Cél, hogy ne terheljük a gerincet. és elősegítjük a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását.

Ennek részei

  • a terhelés megszüntetése
  • dekompressziós gyakorlatok
  • megfelelő izmok erősítése
  • merev testrészek lazításának elkezdése
  • ergonómia

A hátfájás kezelése éppúgy, mint a kialakulása teljesen egyéntől függő.
.

Súlyos esetek a hátfájás kezelésében!

Vannak olyan jelek, melyek megjelenése már nagyon komoly okra enged következtetni. Angol nyelvterületen vörös zászlóként említik.

Hátterükben fertőzés, súlyos gerincsérv, tumor is állhat. Ritkán, de előfordulhat, hogy a fájdalom hátterében semmilyen eltérést nem lehet kimutatni. Ekkor általában pszichés okra vezethetőek vissza a panaszok. Ennek megoldására pszichológus általi pszichés támogatás, valamint gyenge hatású fájdalomcsillapítók alkalmazása lehet hatásos.

 

Példa:

Az egyik vezető, derékfájással foglalkozó internetes oldalon olvasható egy tipikus példa:

Egy olyan beteg elbeszélése olvasható, akinél már 19 éves korában megjelent a derékfájás. Elmondása szerint ő ezt sporttal és orvosi segítséggel kezelte..

A kora előrehaladtával nála is csökkent a mozgásmennyiség, felszedett pár kilót.  Ehhez több évtizedes ülőmunka társult, akár napi 9-10 órában is.

Ami a tüneteit illeti: a cikk írását megelőzően már 6 évvel kibírhatatlan derékfájás és mellé combzsibbadás jelentkezett nála.

Az akkori hátfájás kezelés leírása szerint a “megszokott módon” zajlott: kivizsgálták (részleteket nem említ) CT, MRI képalkotó eljárásról beszámol, majd ideggyógyász szakorvos is kezelte.

Felsorolja továbbá, milyen gyógyszereket kapott, illetve, hogy fizikoterápia is szerepelt az ő hátfájás kezelés programjában.

Judit mintegy 5 öt év múlva döntött úgy, hogy végleges megoldást keres. Ehhez persze az a “motiváció” kellett, hogy éjszakánként nem tudott a fájdalomtól aludni, a lábzsibbadás időközben ágyéki és combizom fájdalmakká nőttek.  További szakorvosokat keresett fel: nőgyógyászat, belgyógyászat.

Végső elkeseredésében eljutott egy akupunktúrás kínai “professzorhoz” is. Nem segített a sok alkalmas, drága kezelés..

Volt ortopéd szakorvosnál, masszőrnél.

Végül, beszámolója szerint, a bal csípő állandó gyulladását állapították, meg.

Ami a folytatást illeti, egyetlen kezelés “megoldotta” a problémáját és máris fájdalommentes éjszakája volt, hosszú évek után.

 

 

Ha kérdése van a hátfájás kezelése cikkel kapcsolatban, kérem tegye meg lent a hozzászólások részben.

By | 2017-09-26T15:03:00+00:00 december 17th, 2015|Hátfájás| Hátfájás kezelése hatásosan bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: