Hanyag tartás

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » Hanyag tartás

Hanyag tartás

A hanyag tartás minden derékfájással foglalkozó téma kapcsán szinte az elsők közt merül fel, mikor a fájdalom okait kell megnevezni. Súlyos következményeként:

Hanyag tartás Esther frjénél a módszer elsajátítása előtt

Hanyag tartás

már gyerekkorban sokszor kialakul a gerincferdülés. Ki gondolná, hogy a lányoknál sokkal gyakoribb előfordulása. Hogy mennyivel, megtudhatja a bejegyzés végén. Előtte mindenképp érdemes elvégezni a lejjebb található tesztet.

 

 

A hanyag tartás felismerése könnyűnek tűnik, de milyen a helyes testtartás? Végezze el a hat kérdésből álló testtartás IQ tesztet és tudja meg azonnal az eredményt!

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

 

Hanyag tartás: hová vezethet?

Érdemes végiggondolni, hogy a hanyag tartás milyen következményekkel jár . A következő felsorolás korántsem teljes, de a következményei hosszú távon befolyásolják:

  • a belső szervek működését
  • helytelen testhasználat alakul ki
  • csigolyák terhelése megnövekszik
  • gerincferdülés alakul ki már gyermekkorban
  • a külső megjelenés

A belső szerveinket előregörnyedt helyzetben összenyomjuk. Ez minden funkciójukban zavarja őket. Hosszú távon újabb káros hatásokat okoz. A tüdő például úgy kénytelen dolgozni minden lélegzetvételnél, hogy nem tud kellőképp kitágulni. Ugyanez a helyzet a többi belső szervünknél is.A tartás javítása tehát túlmutat az előnyös megjelenésen vagy a derékfájás kialakulásán túl.

A testhasználat sem lehet megfelelő, ha szinte előreesünk és járáskor nem toljuk magunkat, hanem húzzuk. Nem az arra tervezett izmok fognak dolgozni, ami az ízületek kopásának esélyét is növeli.

A külső megjelenés sem elhanyagolható probléma a hanyag tartás egyik okaként.

 

Hogyan küzdhető le a hanyag tartás?

A hagyományos megközelítés, hogy “húzd ki magad”, csak rövid ideig hatásos például a helyes ülés megtalálása érdekében. Ehhez ugyanis bizonyos izmokat meg kell feszíteni. Az izmok azonban csak rövid ideig képesek összehúzott állapotban maradni. Esther éppen ezért kidolgozott egy módszert, amely segít visszanyerni a helyes testtartást “újratanulni”. A módszerről többet itt olvashat.

Hanyag tartás teszt gyermekeknél

Gyermekeknél ismert az úgynevezett Matthias-féle tartáspróba elvégzése annak érdekében, hogy idejében felismerjék a helytelen testtartást.

Ennek leírása röviden:
A gyermek álló helyzetben van. Ezalatt becsukja a szemét és előre emeli a karjait. Nagyjából  fél perc időtartamig megtartja ezt a helyzetet.

 

A próba értékelése:

Ha a vizsgálat ideje alatt a gyermek nem billen meg és a kért testhelyzetet egész idő alatt fenn tudja tartani, akkor a teszt negatív. Vagyis  a hát-, a has- és a nyak izmai a teszt alapján megfelelően erősek, fejlettek.

Hanyag tartás pozitív eredmény

Pozitív vagy másképp nem jó az eredmény:

  • a gyerek felsőteste hátrabillen;
  • a vállai előreesnek;
  • valamint a medence is előrebillen.

Komolyan kell venni a helyzetet, ha a gyerek már a kiindulási pozíciót sem képes felvenni.

A gerincferdülés annak az állapotnak a leírása, mikor a gerincoszlop oldal irányban kórosan el van görbülve. Ezt a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okozza.

Lányoknál előfordulás kétszer gyakoribb, mint a fiúknál. A felnőtt nők esetében gyakorisága a 15 százalékot is eléri.

By | 2016-11-25T12:35:26+00:00 május 27th, 2016|Derékfájás| Hanyag tartás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: