Görbe hát kialakulása

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » Görbe hát kialakulása

Görbe hát kialakulása

A görbe hát kialakulása, ami nem csak a mesebeli boszorkát fenyegeti

Milyen jó is lenne, ha azt mondhatnánk, hogy a görbe hát, a csúnya púpok csak a mesében léteznek, vagy az olyan történetekben, mint a Notre Dame-i toronyőr. De sajnos ez egyáltalán nem így van. És azzal sem nyugtathatjuk magunkat, hogy a görbe hát kizárólag az idős embereket sújtja, sőt!

Hogyan és mikor alakul ki a görbe hát és van-e ellenszere?

Valószínűleg a görbe hát, a púposság külső jeleit nem igazán kell senkinek elmagyarázni, annyira szembeötlőek a tünetek egy idő után:

  • a hát teljesen meggörbül, már ki sem tud az érintett egyenesedni,
  • vagy pedig a gerinc tartós deformitása miatt csontkinövésekből adódó púpok jelenhetnek meg a hát különböző szakaszain.

Sokat ront a helyzeten, és növeli a görbe hát és púposság valószínűségét a modern kor emberének életmódja: rengeteget ülünk számítógép, TV képernyő előtt és szinte megállás nélkül a mobilunkat babráljuk.

Előbbi elfoglaltságok bármelyikénél előfordul, hogy magunkról teljesen megfeledkezve, görnyedt testhelyzetben ülünk, és fejünket előre döntve töltünk el akár 8-10 órát naponta, de mindez álló testhelyzetben is gyakran megesik.

Közben a szervezetünkben vészes folyamatok zajlanak le, ugyanis a gerincoszlopot tartó úgynevezett vázizomzat, ezekben a testhelyzetekben ellustul, leépül, és máris elindulunk azon a sajnálatos úton,

aminek a végállomása a görbe hát.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen korban fordulunk először szakemberhez a kialakulóban lévő állapot megállítása, az egészséges tartás visszaállítása érdekében.
Gyakorlatilag attól kezdve, hogy néhány éves korban két lábra állunk, a görbe hát bármikor utolérhet bennünket.

A hátunk egészséges görbületei jellemzően már 6-7 éves korunkra kialakulnak. Kisiskolás korban a kórosan görbe hát kockázata igen magas, hiszen gyermekeink rengeteg időt töltenek az iskolapadban görnyedve, miközben egyre kevesebbet mozognak.

A tinédzserkorban jellemző hirtelen növekedés szintén kockázatot jelent, mivel a vázizmok megerősödése nem követi azonnal a gyors megnyúlást. Ebben az időszakban, vagyis akár 7-8 éves kortól lehet a legsikeresebben közbelépni, és megelőzni a súlyosabb állapotok bekövetkeztét, rendszeres testmozgással, kifejezetten tartásjavító tornával, vagy olyan sportokkal, ahol elengedhetetlen az egészséges testtartás és egyenes gerinc.

Felnőtt korban, amikor már a csontok fejlődése befejeződik, és egy gyerekkorban berögzült rossz, hanyag tartást évtizedeken keresztül „hordozunk” magunkon, vagy irodai munkánknak köszönhetően töltünk hosszú órákat nem megfelelő testtartásban, bizony sokkal nehezebb a görbe hát korrekciója, a javítás, helyreállítás.

Ekkorra ugyanis szinte biztos, hogy a gerinc mentén kóros elváltozások, elmeszesedések alakulhatnak ki, amiket visszafordítani már nem lehet. A gerinctornával, gyógytornával ekkor már kizárólag a gerinc menti izomzat megerősítése révén van mód az eredeti helyes tartás visszaállítására.

A görbe hát tehát nagyon nem mese, mondhatnánk a fele se tréfa. Az emberiség egyik kritikus alapbetegsége, ami a modern korban még inkább elterjedt. Ezért soha nem volt annyira fontos, hogy a megelőzésről gondoskodjunk, mint napjainkban. És mint oly sok más dolog esetében, itt is elmondható, hogy a kezelést, a tartásjavító gerinctornát, vagy bármilyen más, helyes tartást elősegítő mozgásformát sosincs késő elkezdeni!

By | 2018-01-30T10:35:25+00:00 január 30th, 2018|Derékfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment