Gerincsérv

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerincsérv

A gerincsérv legfontosabb tudnivalói

Ahhoz, hogy sikeresen leküzdjük, nem árt tudni, mi is a gerincsérv és mitől alakul ki. Aki ezzel tisztában van, már sokkal könnyebben elkerülheti, hogy a fájdalmas tünetek visszatérjenek. Az okok megszüntetése nélkül pusztán úgynevezett tüneti kezelést fogunk használni. A fájdalmak enyhítése nagyon fontos, de visszatérésüket csak az okok megszüntetésével érhetjük el.

Gerincsérv alapok:

Mi a gerincsérv– Amikor először halljuk a kifejezést, nagyon ijesztően hangzik. De mit is takar pontosan az elnevezés és hol jelenik leggyakrabban?

Mik a gerincsérv tünetei– Kialakulása során sokáig tünetmentes marad, amikor mégis  megjelenik, különböző típusú fájdalmakat

Gokhale a gerincsérvről-A módszer kidolgozója maga is keresztülment a fájdalmak egész során. Ezért kidolgozta módszerét, melyben egyszerűen megmutatja, hogyan kerülhetjük el a műtétet vagy hogyan előzhetjük meg a fájdalmak visszatérését.

“Minden egyes évben betegek tízezrei esnek át komoly gerincműtéten minden eredmény nélkül. Esther Gokhale újszerű technikáit követve ezen betegek közül sokan elkerülhetik az ilyen szükségtelen és költséges egészségügyi eljárást és gyorsan visszatérhetnek a fájdalommentes életbe.”
Dr.John Adler, Idegsebész,
Stanford Egyetem Klinika,
Stanford, Kalifornia

Mi a gerincsérv?

A gerincsérv vagy másképp porckorongsérv olyan típusú mechanikai elváltozás, ahol a porckorong bedomborodik a gerinccsatornába. A porckorongok a gerinccsigolyák közt találhatóak és számos funkciójuk van. (Meg kell jegyezni, hogy nagyon sok esetben tünetmentes és nem feltétlen jár fájdalommal. Ezért is igen alattomos “betegség”, vagy inkább fizikai elváltozás.) A fájdalom  vagy a zsibbadás megjelenése csak később jelenik, mint ahogy a sérvesedés elindul.

Másképp fogalmazva: Tulajdonképp egy statikai eredetű betegség.  Vagyis terhelés hatására alakul ki. Legtöbbször annak a következményeként, hogy  éveken, évtizedeken keresztül olyan testhelyzetben töltjük az időnk legtöbb részét, ahol a csigolyáinak elülső része közeledik egymáshoz.

A  porckorong kitüremkedése számos problémát okozhat:.

  • A  porckorong kiboltosult része nyomhatja a hátulsó gerincszalagot.
  • Hozzáérhet a gerincvelő burkához. Ilyenkor nagyon erős fájdalom szokott fellépni.
  • Az oldalirányba türemkedik ki a sérv, akkor az oldalt kilépő ideggyököket irritálhatja, végtagokba sugárzó fájdalmat okozva.

A gerincsérv tünetei

Gokhale módszer szerint…

“Mikor négy lábról két lábra emelkedtünk, az L5-S1 porckorong megváltozott és ék alakúvá lett.”

A medence előredöntése megőrzi a porckorongnak helyet adó ék alakú teret, ahol így tökéletes helyzetben lesz .

A medence bármilyen más helyzete nyomni fogja az L5-S1 porckorongot. Annak hátradöntése a porc korong első felére fejt ki nyomást, miközben annak tartalmát a külső rostos gyűrű felé tolja. A porckorong károsodás mértéke annak kitüremkedésétől a porckorong sérven át több formában is megjelenhet.

Gerincsérv témában eddig a következő írások születtek:

Polydiscopathia

A  polydiscopathia elsőre ijesztőnek tűnő nevét fordítsuk le és értelmezzük. [...]

By | 2016-10-24T15:11:41+00:00 október 10th, 2016|Gerincsérv| Polydiscopathia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Discopathia

A discopathia lényege, hogy a gerinc csigolyái közt elhelyezkedő porckorong [...]

By | 2016-12-07T15:45:56+00:00 július 5th, 2016|Gerincsérv| Discopathia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva