A gerincnyújtás célja

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerincsérv » A gerincnyújtás célja

A gerincnyújtás célja

A gerincnyújtás célja,  hogy a a helytelen testhasználatból eredő káros hatásokat a lehető legkisebbre csökkentsük. Derékfájás és hátfájás esetén remek eszköz, ami segít a porckorongok regenerálódásában.

Ehhez az alábbiakat fogjuk tisztázni:

A gerincnyújtás célja a hátat érintő káros hatások

csökkentése

A gerincünk talán testünk leginkább igénybe vett része. Oka pedig egy állandóan jelenlévő erő és a rossz testtartásunk.

A HÁTAT ÉRINTŐ HATÁSOK

Néha úgy érezzük, az egész világ súlyát a vállunkon hordjuk. Bizonyos értelemben, a gravitáció miatt ez így is van. Annak káros következményeit viseljük, különösen, ha testünket nem megfelelően használjuk.

Az előregörnyedés káros a gerincre

A derékfájás már fiatalkorban megjósolható..

 

Ugyanaz az erő, mely a Holdat a pályáján tartja és az óceánok apály-dagály váltakozását szabályozza, hatalmas erővel húzza testünket lefelé.

A fizika törvényei érvényesülnek testünk felett: minden egyes izmot, szalagot, ízületet, csontot és csigolyát állandó nyomás alá helyezi.

A gerincünkre van a gravitáció legnagyobb hatással. A természet gondoskodott a megfelelő védelemről, de testünket sajnos gyakran nem megfelelően használjuk. Ennek hatására jóval nagyobb terhelés éri, amire hosszútávon nincs felkészülve.

A gerincnyújtás célja a nyomás enyhítése

Helyes terhelés a csigolyán

A gerincet alkotó csigolyák mindegyike közt egy védő szerepet játszó, rugalmas anyag található: a porckorong. A porckorongok 70 százalékban vízből állnak.

A csigolyák adják a gerinc rugalmasságát és nélkülözhetetlen szükségünk van rájuk a napi tevékenység során az aktív élet fenntartásához. A gerincet, így a porckorongokat is, nagy erők érik az ülés, állás és a mozgásunk során.

A gravitáció miatt gerincünket állandóan torzító és összenyomó hatások érik. Erre a nyomásra a testünk bizonyos mértékben fel van készülve. A gerinc „alapegysége” a két egymás felett elhelyezkedő csigolya és a köztük lévő porckorong (valamint a rögzítő szalag, izmok és a két csigolyát összekötő ízület).

 

Porckorongok egyirányú nyomás alatt

A gerincsérv innen indul..

Mi történik akkor, ha görnyedten ülünk? A két egymás felett lévő csigolya elejére helyeződik a nyomás nagy része. Ennek hatását szemlélteti a kép: egyik irányba kitüremkedik a porckorong.

Bármilyen mértékű is a terhelés,  az évtizedek alatt a behatások összeadódnak és elérik azt a szintet, ahol már a test fájdalommal reagál. Ezen a ponton túl komoly esély van a csontok, idegek és porckorongok károsodására, és az abból eredő fájdalomra.

A fájdalom nem feltétlenül a károsodott szövetekből jön, hanem inkább a kellemetlen hatást kompenzálni próbáló izmokból, amikor már azok görcsösen összehúzódnak. Így próbálnak védekezni a rosszabbodó helyzet ellen.

A fájdalom, az eredet helyétől függetlenül arra ösztönöz, hogy megpróbáljunk megszabadulni tőle. Ilyenkor úgynevezett kényszertartást veszünk fel. Ez pedig hosszú távon állandósul, hiszen egyes izmok megrövidülnek, mások megnyúlnak. Az idegrendszerünk pedig már ezt az új tartást tartja normálisnak.

 

A kiboltosuló porckorong következménye számos olyan “betegség”, amelyek leginkább előfordulnak. Ilyenkor egyik megoldás a csigolyák távolítása, vagy dekompresszió. Ezekben az esetekben a gerincnyújtás célja inkább a fájdalom csillapítása.

 

Isiász (lumboischialgia)

Gyakran sérvesedett vagy kiszakadt porckoronggal járó állapot. Amikor a sérült porckorong az ideggyököt nyomja, hirtelen, éles, az alsó végtagba sugárzó fájdalmat vált ki, legtöbbször zsibbadás kíséri. Kialakulhat hirtelen vagy fokozatosan. Köhögésre, tüsszentésre, vagy huzamosabb ideig egy helyben ülésre a fájdalom fokozódik.

A gerincfájdalom leggyakoribb diagnózisai

A gerincfájdalom kihat a beteg általános közérzetére, és napi tevékenységére, mint a munka, szabadidős tevékenység és pihenés. Alvászavart okozhat, ami fáradtságot, ingerlékenységet és elszigetelődést eredményezhet. Az emberek túlnyomó többségénél a krónikus gerincfájdalmat konzervatívan, azaz műtét nélkül kezelik.
A kezelés módját a megállapított diagnózis határozza meg. A diagnózis felállítását és a kezelési módszer kiválasztását megelőzi a beteg kórtörténetének áttekintése, fizikális vizsgálat és egyéb diagnosztikus tesztek elvégzése. Esetenként MR vizsgálat és röntgenvizsgálat is szükséges a pontos diagnózis felállításához. A fájdalom lehet akut és krónikus.

Porckorongsérv
Olyan állapot, amikor a porckorong zselés, középső állománya átbújik a külső, rostos gyűrűn.

 

Degeneratív porckorong betegség (diszkopátia)

A porckorong vízvesztése, elhasználódása, melynek következtében a kopott porckorong kevésbé tud ellenállni a mechanikus terhelésnek.

Gerinc kisízületek betegsége (spondilartrózis, posterior facet szindróma)

Derékfájdalom, mely helyi érzékenységgel is párosulhat, de anélkül is jelentkezhet. Ezt a fájdalmat gyakran gyulladásos reakció okozza, melynek hátterében a kisízület belhártyájának irritációja áll.

A gerinc kisízületei a csigolyák hátsó részeinél szimmetrikusan találhatóak, és feladatuk a csigolyák összetartása. Ezt a betegséget a porckorong degenerálódása vagy sérülése okozhatja, melyet fájdalom, merevség és gyulladás jellemez. A fájdalom általában mozgásra fokozódik, és pihenésre enyhül.

 

 

A gerincbetegségben szenvedők fájdalmuk enyhítését keresve biztosan érezték már, hogy milyen jó elnyújtózni, függeszkedni.
Még az is lehet, hogy jártak már olyan gyógytornásznál, manuálterapeutánál, aki a „gerincüket meghúzta” vagy hallottak már a súlyfürdőről, denevérpadról, ami szintén a gerinc nyújtását célozza meg.

fenti módszerek közös eleme a trakció – ami a hatást adja. A trakció a test hossztengelyével megegyező irányú nyújtást, húzást jelent. Ezt végezheti egy külső kezelő, de ha valaki a bordásfalon függeszkedik, akkor a testsúlyát és a gravitációt kihasználva autotrakciót hoz létre.

Gerincnyújtás különböző eszközökkel

A műtét nélküli gerinc dekompresszió (Non-Surgical Spinal Decompression – NSSD) elméleti hátterében a gerinc megnyújtása áll úgy, hogy közben a gerincet tartó izmokban nem okozunk összehúzódást. / Fontos megjegyezni, hogy van műtéti úton végrehajtott dekompresszió is, de ott már egészen más a gerincnyújtás célja/.

A műtét nélküli eljárás során a porckorongra negatív nyomást (vákuumot) gyakorolnak. Ez teszi lehetővé, hogy a kitüremkedett, vagy már sérvesedett porckorongot vissza tudják “húzni” az eredeti határai közé. Ha a gerincfájdalmat a kitüremkedés okozta, a fájdalom jelentősen csökkenni fog. A gerincnyújtás célja ebben az eljárásban tehát a fájdalom csökkentése.

Az ISCS 2.0 és Lombare gépeknek az a funkciója, hogy széthúzó erő (disztrakció) kifejtésével, ezáltal  negatív nyomás gyakorlásával enyhíti a porckorongsérv, a kitüremkedett,  valamint degenerált porckorong, a kopott gerinc kisízület (spondilartrózis) és az isiász okozta fájdalmat.

A mindennapi gerincnyújtás célja

 

Szóljon hozzá A gerincnyújtás célja bejegyzéshez itt:

By | 2017-10-17T20:41:28+00:00 október 2nd, 2017|Derékfájás kezelése, Gerincsérv|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment