Félni vagy nem félni? A gerincműtét legfontosabb tudnivalói

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » Félni vagy nem félni? A gerincműtét legfontosabb tudnivalói

Félni vagy nem félni? A gerincműtét legfontosabb tudnivalói

A sebészeti beavatkozásoknak, így a gerincműtét is, mint minden műtét, hordoz magában kockázatot, hiszen a műtét alatt és közvetlen a műtétet követő időszakban is fennáll a sebészeti és nem sebészeti szövődmények kialakulásának veszélye.

Szerencsére legtöbbször elkerülhető a gerincműtét

A gerincműtét a legdrasztikusabb beavatkozás

A gerinc közeli műtét kényes beavatkozás, melynek különböző gyakoriságú és súlyosságú szövődményei lehetnek.

Az egyik gyakori probléma, hogy egy véna begyullad, amit okozhat vérrög, az infúziós tű irritációja vagy a véna közelében kialakuló fertőzés.

Az érintett véna körül a szövetek érzékennyé és fájdalmassá válnak. Műtét után a tüdőt érintő szövődmények is kialakulhatnak.

Ezek lehetnek az érzéstelenítés vagy a hosszan tartó fekvés következményei, melyek rendellenes légzést és fertőzést okozhatnak.

A gerincműtét többnyire altatásban történik, de van olyan kisebb beavatkozás, amit helyi érzéstelenítéssel is meg tudnak oldani, ilyen például a byopsia. Speciális esetekben kombinálják a helyi érzéstelenítést és a rövid idejű altatást is.

A nyaki gerincet érintő műtéteknél a legtöbb esetben a hátán fekszik a páciens, a bemetszés a nyak első részén, ferde vonalban történik. Nagyon ritka esetben fekszik a hasán a beteg, ilyenkor hosszanti bemetszést alkalmaznak.

Háti és ágyéki gerincműtéteknél a leggyakrabban a hason helyezkedik el a páciens, de néha oldalfekvésben is lehet. A bemetszés a háton szintén általában középvonali, hosszanti, illetve a mellkason lehet bordák közötti, szegycsonti.

A keresztcsonton a hátsó középvonali feltárások mellet léteznek még ívelt, Mercedes-alakú, illetve kombinált metszések.

Melyik területeket érinti leginkább a gerincműtét?

A 2 legjellemzőbb terület, amit érinthet a gerincműtét, a nyaki és az ágyéki gerinc.

A nyaki gerincműtétnek 3 legjellemzőbb műtéti típusa van:

  • az egyik a nyaki porckorongsérv eltávolítása,;
  • a másik a nyaki porckorong protézis beültetése;
  • a harmadik típus pedig a nyaki fúziós műtétek csoportja.

A nyaki porckorongsérv eltávolításának elsődleges célja, hogy a panaszokat okozó porckorongsérvet és az esetleg előforduló csontos vagy lágy rész alkotóelemeket eltávolítsák műtéti úton.

A nyaki porckorong protézis beültetésének célja, hogy az eltávolított porckorong helyén keletkezett rést kompenzálják, ezért mozgásmegtartó protézist ültetnek be. A fúziós műtétek lényege a műtéttel érintett gerincszakasz stabilitásának megteremtése.

Az ágyéki gerincnél szintén elsődleges műtéti típus a porckorongsérv kitüremkedett részének eltávolítása, a következő az idegi felszabadítás, illetve itt is jellemzőek a fúziós, stabilizáló műtétek.

Az ágyéki porckorongsérv eltávolítására irányuló gerincműtét célja, hogy a panaszokat okozó kiszakadt vagy kitüremkedett porckorong darabot eltávolítsák.

Az idegi felszabadítást célzó gerincműtét célja, hogy a tüneteket okozó idegi elemek leszorítását és az esetleges szűkületet megszüntessék.

A fúziós gerincműtét alapja, hogy gerincproblémák esetén fennáll az instabilitás. Ezért ennek a műtétnek a célja a stabilitás elérése úgy, hogy két vagy több csigolyát összecsontosítanak, azaz fuzionálnak. Amíg nem történik meg a csontosodás, addig az átmeneti stabilitást csavarokkal, lemezekkel és egyéb összekötő elemekkel érik el.

Egy-egy gerincműtét kockázatát mindig a műtétet végző orvos méri fel, ha a műtét kockázata nagyobb, mint a várható eredmény, akkor az orvos biztosan nem fogja javasolni a beavatkozást.

A gerincműtét miatti egészséges félelem nem árt, de nem szabad túlságosan felizgatni magunkat.

By | 2017-12-20T14:21:57+00:00 december 20th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment