Mi is az a gerinckopás?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » Mi is az a gerinckopás?

Mi is az a gerinckopás?

A gerinckopás a derék körüli fájdalom egyik gyakori kiváltó okaként jelenik meg.

Kialakulásához egyrészt a helytelen testhasználat, másrészt bizonyos életkori tényezők játszanak közre. Utóbbival kapcsolatban meglepő felfedezést tettek…

Mitől alakul ki a gerinckopás?

Az az általános nézet, mely szerint a gerincfájdalmak nagy része civilizációs ártalom, ami alapvetően a stressztől, a mozgáshiánytól, valamint az ülő életmódtól és a gerinc helytelen tartásától alakul ki, csak részben igaz. Megfelelő életmóddal és üléspozícióval ezek a bántalmak kiküszöbölhetőek.Ékes bizonyíték erre, hogy bizonyos népcsoportoknál a gerinc állapota idős korban is szinte hasonló a húszéves korosztályéval.

Természetesen a gerincnek van egy élettanilag természetes kopási folyamata is.

30-40 éves kortól a csigolyák közötti porckorongokban lévő folyadék mennyisége csökkenni kezd. Mivel a porckorongok biztosítják a gerinc rugalmasságát, hajlékonyságát és teherviselő képességét, ezért ha a porckorongok víztartalma csökken, ezzel párhuzamosan a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is mérséklődni fog.

A porc ugyanis kitölti a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok elkezdik dörzsölni az ízületek szélét, az ízületek pedig tele vannak idegvégződésekkel, így fájdalmassá válik minden mozgásos tevékenység.

A gerinckopás folyamata

A porckorong víztartalmának csökkenésével egyidejűleg megkezdődik a gerinc kis ízületeinek kopása is. Ezzel egy időben a gerincet stabilizáló izmok is gyengülnek, valamint megváltozik a gerinc ideális fiziológiás görbülete. Az évek múlásával tovább fokozódik a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése, a csontritkulás és a csont minőségének romlása.

Elsőként a legnagyobb igénybevételű helyeken figyelhető meg a folyamat: az ágyéki-keresztcsonti átmenetnél és a nyaki gerinc alsó szakaszán.

Ez a folyamat romboló hatással van az ízületeket borító porcszövetre, illetve a csigolyák között elhelyezkedő porckorongokra egyaránt. Az elváltozás nem kizárólag az öregedési folyamathoz köthető, hanem egyéb tényezők, például:

  • veleszületett adottságok,
  • fejlődési rendellenességek,
  • hormonális,
  • vagy keringési zavarok,
  • fizikai túlterhelés,
  • vagy sérülés is befolyásolhatja a folyamatot.

A gerinckopás köthető-e életkorhoz?

Így egyeseknél már fiatalabb korban kialakul, másoknál csak idősebb korban okoz fájdalmat.
A gerinc kopása tehát természetes folyamat, amit ráadásul erősen befolyásol az öröklődés.

A kopás hatására fellépő fájdalom jelentősen rontja a betegek életminőségét, korlátozottá teszi a mindennapi tevékenységek elvégzését, esetenként akár munkaképtelenséggel is járhat.

Hogyan diagnosztizálható a kopásos megbetegedés?

A megbetegedett gerincszakaszon fájdalmat jelez a beteg. Az esetek többségében a gerinckopás a végtagokba nem sugárzó, lokalizált fájdalommal jár.

Ez reflexszerűen a gerinc melletti hátizmok összehúzódását idézi elő, illetve tartási zavar alakul ki és a gerinc normális görbületei megváltoznak. Az átépült szerkezetű porckorongok miatt általában abnormális testtartás figyelhető meg, például olyan, mintha az illető karót nyelt volna, azaz merev derékkal jár-kel.

A röntgenfelvételen általában jól látható, hogy a csigolyák közötti rés kisebb lesz az ellapult porckorong következtében, a csigolyákon pedig csontos peremek, kinövések, csőrök, kapcsok keletkeznek a fokozott igénybevételnek köszönhetően.

Gyógyítható-e a kopásos megbetegedés?

A korral járó elváltozások már műtéttel nem fordíthatóak vissza, viszont megfelelően szinten tarthatók és csökkenthető a velük együtt járó fájdalom is.
Fizikoterápiával, gyógytornával, súlyfürdő kezeléssel, végső esetben pedig gyógyszeres fájdalomcsillapítással enyhíthetőek a tünetek.

By | 2018-02-14T17:28:13+00:00 február 14th, 2018|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment