A 8 leggyakoribb gerincbetegség

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » A 8 leggyakoribb gerincbetegség

A 8 leggyakoribb gerincbetegség

Számtalanszor használjuk azt a kifejezést, hogy gerinces, vagy gerinctelen egy ember, vagy éppen azt, hogy valakinek van tartása. Mindennapi szóhasználatunkban azért is jelenhettek meg ezek a kifejezések, mert ennyire fontos építő eleme testünknek a gerinc. Érdemes ezért óvni, amennyire tudjuk.

A következő gerincbetegségek a leggyakoribbak:

1. Derékfájás, vagy lumbágó:

Az idősebb korosztály gyakori betegsége (volt), 5 felnőttből négynél biztosan előfordul ma hazánkban. Cipekedés, vagy nem megfelelő módon végzett emelés következtében a hátizmok, gerincízületi szalagok meghúzódnak, így a porckorongok összenyomódhatnak és a mellettük lévő izmok görcsösen merevvé válhatnak. Okozhatja a fájdalmat továbbá ízületi porckopás, vagy csontritkulás, vagy gerinccsatorna szűkület is. Csigolyabántalom, csigolyaízületi gyulladás, gerincsérv is lehet a fájdalom kiváltó oka.

2. Gerincsérv:

Más néven porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong elveszti tartását és hátrafelé kitüremkedik belőle a kocsonyás anyag. A fájdalom akkor lép fel, ha ez az anyag nyomni kezdi a körülötte lévő idegeket. Ha a csigolyacsatornába türemkedik ki az anyag, akkor egyoldali fájdalom, érzéskiesés keletkezhet, ha a gerinccsatornába, akkor általában mindkét oldalra kisugárzik a fájdalom.

3. Gerinccsatorna szűkület:

Akkor következik be, ha valamilyen oknál fogva, a csigolyák által alkotott csontos csatorna átmérője csökken a gerinc egy, vagy több szakaszán. A csatornákba futó idegek így nagyobb nyomásnak vannak kitéve, ezért fájdalmat okoznak. Főként a nyaki, és ágyéki szakaszon tapasztalható, mert itt eleve kisebb a csatorna eredeti mérete is.

4. Csigolya összeroppanás:

Előfordulhat nem megfelelő súlyemelésnél, hirtelen mozdulatnál, vagy a kor előre haladtával jelentkező csontritkulás következtében is. A gerinccsigolyák folyamatos terhelésnek vannak kitéve, ezért elég egy óvatlan mozdulat ilyen gerincbetegségek kialakulásához. Maga a csigolya összeroppanása is elég fájdalmas, de a csigolyatest törése idegeket is nyomhat, ezért különböző helyeken jelentkezhetnek még fájdalmak a testben.

5. Isiász:

Más néven ülőideg-zsába. Az ülőideg testünk leghosszabb idege. Végig fut a medencéből a fartájékon át a combokba. Az isiász nem önálló kór, hanem sok más betegség következménye.

6. Porckorong kopás:

Általában a nyaki szakaszon okoz erősebb elváltozást. Ez a kor előrehaladtával jelenik meg, és jelzi, hogy elindult a szervezetben az idősödéssel járó kopásos folyamat. Általában az ilyenkor a nyakban megfigyelhető kattogó, recsegő hang elrettentőbb, mint maga a valós probléma.

7. Serdülőkori görbe hát:

Serdülőkorban fizikai megterhelés, vagy rossz testtartás következtében alakul ki, a csigolyaszélek károsodnak ilyenkor, így a gerinc terhelése megnő.

8. Rossz testtartás:

A gerinc természetes görbületeinek elváltozása. A gerincbetegségek palettájára került az úgynevezett „sms” nyak is, mely a sok laptop, okos telefon nyomkodás következménye, a nyak túlságosan előre hajlik, aminek következtében a gerinc háti görbülete fokozódik.

By | 2018-02-06T13:23:03+00:00 február 6th, 2018|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment