Melyek a gerinc szegmensei?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » Melyek a gerinc szegmensei?

Melyek a gerinc szegmensei?

A gerinc(velő) szelvényes, vagy szegmentes tagozódását fontos hátfájósként megérteni. Sokkal könnyebb ugyanis így egy-egy konkrét probléma pontos diagnózisa, illetve tartós és megfelelő kezelése, ha tisztában vagyunk melyek a gerinc szegmensei.

Közismert példa erre, hogy a nőknek menstruációkor, vagy a terhesség bizonyos szakaszaiban gyakran fáj a derekuk.

Ennek oka pedig az, hogy a gerinc ágyéki szakaszának adott szegmensét és a méhet ugyanaz az ideg „szolgálja ki”. Ha tehát „fáj a méhünk”, a derekunk is fájni fog: a fájdalom ugyanis „kisugárzik”.
A gerincre (illetve a gerincvelőre) tehát a szelvényes tagozódás jellemző.

 

Két egymás fölött lévő csigolya akot egy-egy szegmest

A gerinc szegmensei

Ezeket az egyes szelvényeket nevezzük latinul szegmentumoknak, szegmentnek vagy szegmensnek. Minden szelvényből egy gerincvelői idegpálya (nervus spinalis) indul ki, tehát a szegmensek idegvégződések is.

A gerinc szegmensei gyakorlatilag a szomszédos csigolyákat jelentik, illetve az azokhoz kapcsolódó egy-egy porckorongot és ízületi szalagot.

A gerinc szegmensei közül kilépő idegpályák szinte az egész testünket behálózzák. Olyan, mintha egy övet viselnénk, amelynek a csatja, azaz a központja, a gerincünk egy adott kis területén található. Ez a képzeletbeli öv köti össze például a méhünket vagy az alhasunkat a derekunkkal is, így ez okozza a derékfájást a nehéz napok idején.
A gerincvelő szakaszai megegyeznek a gerinc szakaszaival is, illetve a gerincvelő pedig a gerinc része, tehát a gerincvelő szegmentumai lehetnek a gerinc szegmensei is.
A gerinc(velő) szegmensei, illetve szakaszai tehát a következők:
Nyaki szakasz. A felső nyolc szelvényt nevezzük így. A nyakat és a karokat idegzi be. Feladatát a nyaki szelvényekből kilépő idegeken keresztül tudja ellátni, ezek pedig az úgynevezett nyaki illetve karfonatot alkotják.
Háti szakasz. Tizenkét szelvényből áll. A törzs érző és mozgató beidegzéséért felelős. A bordák alsó felszínén haladnak az idegek a törzs elülső részéig.  Vegetatív, azaz az akaratunktól független, autonóm funkcióinkat, működéseinket szabályozzák.

Ágyéki szakasz.

Öt szelvényt tartalmaz. Alsó végtagunk elülső részének beidegzéséért felelős. Az ágyéki szakasz feladata továbbá a nemi szervek környéke, illetve egyes hasi illetve csípőizmok beidegzése is. Az innen kilépő idegek, kilépésük után az úgynevezett ágyéki fonatot alkotják.
Keresztcsonti szakasz.

Öt szelvényből áll, elsősorban az alsó végtagokat idegzi be. Egyes további csípőizmok, illetve a fartájék is ide sorolható. Az innen kilépő idegek, kilépésük után, a keresztcsonti fonatot alkotják. Az ülőfonat pedig az utolsó ágyéki részből halad a keresztcsonti szakasz felső részéhez.

A szegmens elmélet sokat segíthet a gerincproblémák enyhítésében. A probléma feltárása során ugyanis arra is kell gondolnunk, hogy mi lehet annak a forrása. Ahogyan a fentebb említett példán keresztül láthatjuk, egyáltalán nem biztos, hogy valóban a derekunkkal van a probléma, lehetséges, hogy oda csupán kisugárzik a fájdalom.

Ma már a tudomány is igazolja tehát a fájdalom „kisugárzásának” a létjogosultságát, ezáltal pedig számos új lehetőség is megnyílik a gerincproblémák diagnosztizálására, illetve a panaszok enyhítésére. Érdemes élni ezekkel, hiszen önnek is joga van egy fájdalommentes, boldog élethez!

By | 2017-12-22T15:42:44+00:00 december 22nd, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment