A gerinc szakaszai-a 4 fő szakasz

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » A gerinc szakaszai-a 4 fő szakasz

A gerinc szakaszai-a 4 fő szakasz

A gerinc szakaszai minden gerincesnél megtalálhatóak, a természet azonban minden fajnál kicsit másképp alakította ki. Közös jellemző, hogy mindig a mozgásmód és életforma legoptimálisabb kiszolgálása volt a nagy „tervező” vezérelve.

A gerincünket sokszor úgy jellemzik, hogy az tartóoszlopként funkcionál, mint az épületek tartópillérei. Testünk összeesne nélküle, mozogni sem tudnánk.
A gerinc nagyon fontos feladatot lát el és ennek része a tartófunkció is. Emellett a mozgás fő eleme az izmok mellett, valamint védi a gerincvelőt.

Egy statikus tartópillérrel szemben a gerincet alkotó csigolyák nem függőlegesen helyezkednek el egymás felett, hanem négy görbületet képezve. A gerinc szakaszai ennek a négy görbületnek alapján külön nevet kaptak.
Gerincünk olyannyira fontos felépítésünkben, hogy a gerincesek törzsét erről nevezték el. Az ember is a gerincesek törzsébe tartozik, sok más emlőstársával. Találunk itt két lábon közlekedőt, mint az ember, és négy lábon járót is, mint például a kutya, macska. Mindegyikünk másképpen mozog, tehát más és más funkciókat kell ellátnia tartóoszlopának.

Az ember elég összetett mozgásokat képes végezni, így a gerinc anatómiája is összetett. Maga a gerinc 33-35 csigolyából áll.

A gerinc a következő elemekből tevődik össze:

– csigolya: csontszövetből épül fel, alkotórészei a csigolyatest, csigolyaív, csigolyalyuk, gerinccsatorna, tövisnyúlvány, haránt-nyúlvány, ízületi nyúlvány. A gerincvelő a csigolyalyukban fut végig.

– porckorong: egy kemény porcos kötőszövetes rész közre fogja a lágy részt, ami ha nagy terhelésnek van kitéve össze is nyomódhat, hiszen két csigolya közt helyezkedik el, vagy ki is lyukadhat, amit sérvnek hívunk.

– ízületi szalagok, melyek összekötik, rögzítik magukat a csigolyákat.

A gerincoszlop tagolódása, a gerinc 4 szakasza:

1. A gerinc szakaszai közül: Nyaki szakasz

Ezt 7 nyakcsigolya alkotja, melyek kicsi, téglatest alakúak. Haránt-nyúlványuk gumókban végződik és köztük fut a nyaki verőér. A csigolyalyukak tágak, háromszögre emlékeztető formájuk van, a  tövisnyúlványuk elágazik.
Első nyaki csigolya: a koponya nyakszirtcsontjához csatlakozik. (A képen sárgával jelölve.)

Különböző színekkel jelölve a gerinc szakaszai

A gerinc szakaszai

A másodikon pedig úgynevezett fognyúlvány található, mely a fejgyám és ezzel együtt a fej fordulását is biztosítja. Utánuk következik a maradék 5 csigolya.  A nyaki csigolyák íve előre domború. Fő funkciója a fej hordozása.

2. A gerinc szakaszai sorában: Háti szakasz

12 csigolyából áll, melyek mérete nagyobb, mint a nyaki csigolyáké. A csigolyalyuk szűkebb, a haránt-nyúlvány pedig hátra és oldalra irányul, hiszen hozzájuk kapcsolódnak a bordák. Az egymás alatt lévő tövisnyúlványok kicsit eltolva fedik egymást. A háti csigolyák hátra domború ívet alkotnak. (világos barna)

3. Ágyéki szakasz:

Fentről lefelé haladva ez a gerinc szakaszai közt a harmadik és a legtöbb “problémát” okozó részünk. (Zöld szín az ábrán).

5 db csigolyát tartalmaz, a csigolyák teste nagy és bab alakú, a lyuk szűkebb, a haránt-nyúlványok inkább bordacsökevények. A tövisnyúlványok bárdszerűen hátrafelé mutatnak. A csigolyák itt előre domború ívet mutatnak.

4. Keresztcsonti és farki szakasz:

A keresztcsonti rész (piros) lényegében egy ásóra emlékeztető, 5 csigolyából összenőtt csont. Ez a szakasz a farokcsonti szakasszal szinte össze van nőve és hátra domború ívű.
A farokcsigolyák száma eltérő, 4-6 darab lehet belőlük, nincsen csigolyalyuk részük, és gerincvelő sem fut már bennük.

Ezen csigolyák és az általuk felépített gerincoszlop segítségével képes az ember a következő mozgásokra:

  • Előre, hátra hajlítás;
  • hossztengely körüli forgás;
  • jobbra, balra hajlítás;
  • és egy elég különleges mozgás az agyunk védelmére, a rugómozgás.

A gerinc anatómiája összetett, a csigolyák felépítése funkcionális. A gerinc 4 szakasza megadja a gerinc ívét, a nyaki és keresztcsonti szakasz előre, a háti és ágyéki pedig hátra domborúak. Mozgásukat tekintve a leghajlékonyabb a nyaki, a legmerevebb az ágyéki szakasz.

By | 2017-12-12T10:36:39+00:00 december 12th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment