A gerinc háti szakasza, avagy mitől fájhat még a hátunk?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » A gerinc háti szakasza, avagy mitől fájhat még a hátunk?

A gerinc háti szakasza, avagy mitől fájhat még a hátunk?

A hátfájás alatt a köznyelvben általában azt értjük, hogy a gerincünk, vagy környéke valahol fáj. Fontos tudni azonban, hogy nem csak a gerinc háti szakasza okozhat hátfájást. Ez a rész fentről haladva a második a gerinc részei közül.

A gerinc háti szakasza 12 csigolyából áll

A gerinc háti szakasza

Sőt, alapvetően az is elmondható, hogy a gerinc háti szakasza stabilabb és kevésbé sérülékeny, mint általában a többi része – köszönhető ez főként a bordáknak és az erős csontoknak. Azaz egy ütés vagy sérülés során, a gerinc háti szakasza fog leginkább ellenállni, és a legkevésbé valószínű, hogy meg fog sérülni, míg a többi szakasznak egy minimális ütés is elég ahhoz, hogy súlyos sérülést szenvedjünk tőle.

Milyen a gerinc háti szakasza?

A gerincünk háti – vagy latinul thoracalis – szakaszának legfőbb alkotóelemét a tizenkét háti csigolya képezi.

A háti szakasz csigolyái némiképpen eltérnek a többi csigolyától. A csigolyatest ugyanis nagyobb, illetve a csigolyalyuk szűkebb, mint az átlagban a többi csigolya esetében tapasztalható. A hátcsigolya haránt-nyúlványa hátra és oldalra irányul: ezekhez kapcsolódnak a bordáink.

A tövisnyúlványuk pedig hátra és lefelé mutat. Így, ha például egy csontváz segítségével tanulmányozzuk a gerincünk működését, azt láthatjuk, hogy a háti szakaszon az egymás felett lévő csigolyák, a tövisnyúlványaik jellegzetes állása miatt úgy néznek ki, mint a cserepek a háztetőn, azaz tetőcserép-szerűen fedik egymást. A háti szakasz csigolyáinak íve hátrafelé domborodó.

A háti csigolyák sajátosságai tehát a bordatestek ízesülésére szolgáló gumós ízfelszín, mely a harántnyúlvány végén, elől található. A másik sajátosság pedig a bordafejek ízesülésére szolgáló terület, ez pedig a legtöbb csigolyatest két oldalán, felül és alul található meg.

A gerinc háti szakasza a mellkasunkhoz tartozik, így a bordákkal együtt, testünk nagyon fontos, ha nem a legfontosabb szerveit öleli körbe.

A háti szakasz legfőbb feladatának az tekinthető tehát, hogy az izmokkal egy funkcionális egységet képezve alkalmassá tegye a gerincünket arra, hogy testünk stabil vázát, tartóvázát alkossa. A háti szakasz tehát egy rendkívül stabil és erős szakasza a gerincünknek, amely egyszersmind a legmerevebb és a legkevésbé mozgékony is.

Mivel a csigolyák ezen a szakaszon feszes ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz, ebből adódóan ezen a részen az egyes csigolyák közti mozgásterjedelem kicsinek mondható.

A háti szakasz mozgásbeli akadályozottságának további okai még az ízfelszín frontális állása és a vékony porckorongok.

Ettől függetlenül a gerincünk alapvetően egy mozgékony, hajlékony struktúra, de a leginkább intenzív mozgások nem ezen a szakaszon történnek.

A háti szakasz izmai a mély hátizmok, melyeket elsődlegesen a gerinc izmainak tekintünk. Léteznek felületes hátizmok is, de ezek inkább a felső végtag mozgatásában játszanak szerepet. A vaskos izomkötegek a gerincen, a bordán és a koponyán tapadnak meg. A gerinc és a fej egyenes tartásában és mozgatásában is közreműködnek.
A háti szakasz tehát a gerincünk nagyon fontos, erős és stabil alkotórésze. Érdemes tehát vigyáznunk rá és megőriznünk az épségét. Amennyiben pedig fájdalmat észlelünk, időben kell közbeavatkoznunk, hiszen ekkor a fájdalom könnyebben lesz csillapítható, a probléma pedig könnyebben kezelhető.

By | 2017-12-18T13:16:50+00:00 december 18th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment