Miért is van szükségünk a gerincre?-A gerinc feladata

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » Miért is van szükségünk a gerincre?-A gerinc feladata

Miért is van szükségünk a gerincre?-A gerinc feladata

A gerinc feladata nagyon sokrétű és egy időben több feladatot is el kell látnia. Felépítése és működése mindezen feladatok egyidejű ellátását hivatott biztosítani.

Bizonyára sokan nőttünk fel úgy, hogy gyakran hallgattunk szüleink, nagyszüleink bölcs intelmeit: tartsuk becsben a gerincünket, mert egy van belőle, arra pedig szükségünk lesz egész életünkön át! Hiszen, ha elveszítjük, nem lesz másik! Legyen tartásunk, avagy minden döntésünket úgy hozzuk meg, hogy a gerincünk közben megmaradjon! Ugye, ismerős? De vajon miért is hajtogatták ezt olyan gyakran?

Mik lehetnek tehát a gerinc legfontosabb funkciói, mi a gerinc feladata?

Mi a gerinc feladata? Testünk második legfontosabb szerve egy remekmű..

A gerinc feladata többszörös

A gerinc feladata többszörös és ezek közt nem is lehet fontossági sorrendet tenni:

  1. Lehetővé teszi a mozgást
  2. Magában foglalja és védi a gerincvelőt
  3. Alátámasztást ad a testnek, ezáltal lehetővé teszi a felegyenesedett tartást
  4. Biztosítja a hajolást
  5. A vállak és a medence számára alapot biztosít
  6. A bordák csatlakozásához alapot biztosít
  7. Segíti a terhelés eloszlását és kiegyenlítését

 

 

A gerinc feladata megtöbbszöröződött akkor, amikor az ember két lábra állt. A gravitáció ugyanis egy csodálatos erő, amely segít abban, hogy mindannyian a „földön maradjunk”, ugyanakkor hatalmas terhelést is ró a szervezetünkre, a felegyenesedés után pedig leginkább a gerinc ágyéki szakaszára.

A gerincoszlopunk ezt a terhelést próbálja enyhíteni. Pontosabban, inkább eloszlatni a testünkön, annak érdekében, hogy egyik testrészünk se legyen túlterhelve.

Orvosi szaknyelven ezt úgy mondanánk, hogy a gerinc feladata az, hogy a felsőtestnek, a gravitáció miatt létrejövő, axiális terhelését a medenceövön keresztül áthelyezi az alsó végtagokra.

 

Bár a gerincünk a testünk szilárd vázát képezi, mégis egy mozgásban lévő, azaz dinamikus struktúráról van szó. Hiszen nem csak az egyenes tartásra van szükségünk, hanem a megfelelő rugalmasságra és hajlékonyságra is.

Mindenki számára nyilvánvaló ez, hiszen enélkül nem tudnánk például lehajolni, de igazából még ülni sem igazán. Így hát azt mondhatjuk, hogy a gerincnek kettős funkciója van: hiszen a gerincünk nem csak statikus feladatokat lát el, lévén a testünk szilárd váza, hanem dinamikusakat is, hiszen mozog is.

Gerincünk segítségével jönnek létre tehát a törzsmozgások. Törzsünk izomzata pedig óriási mozgásokra képes, gondoljunk csak például a gerelyhajítókra vagy a diszkoszvetőkre. A gerincünk kettős „S” alakú görbülete pedig csillapítja a tömegvonzás okozta rezgéseket, azaz körülbelül úgy működik, mint a járműveknél a lengéscsillapító.

A gerincünkre továbbá úgy érdemes tekintenünk, mint egy egységre, szaknyelven szólva egy funktionalis-segmentalis egységre. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a gerincünk akkor képes tökéletesen működni, ha minden egyes alkotóeleme jól működik, másrészt azt, hogy úgynevezett szegmentumokra bomlik.

A csigolyák, és az őket összetartó elemek, azaz a porckorongok és az ízületi szalagok képeznek egy-egy szegmentumot. Fontos tehát, hogy a gerincünk alatt ne csak a csigolyákat értsük, ahogyan annak idején azt bizonyára sokan elképzeltük biológia órán, a csontvázat látva. Hiszen a fájdalom leggyakrabban éppen a porckorongokban és az ízületekben jelentkezik, ezért érdemes tudatosítani magunkban a szegmentáció fogalmát.

A gerinc tehát számos fontos feladatot lát el. Összetartja és megszilárdítja, szükség esetén pedig megmozgatja a testünket. Figyeljünk hát oda rá, hiszen jól mondták a nagymamáink: csak egy gerincünk lehet, ha nem vigyázunk rá, nem lesz másik! A gerincünkre pedig nem csak átvitt, hanem konkrét értelemben is figyelhetünk, ha reagálunk a fájdalomból fakadó jelzésekre, és keresünk rá gyógyírt, enyhülést! Ebben pedig tudunk segíteni!

 

By | 2017-12-12T15:22:50+00:00 december 12th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment