A gerinc alakja, avagy „egyenes gerincű”-nek lenni nem is olyan jó?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » A gerinc alakja, avagy „egyenes gerincű”-nek lenni nem is olyan jó?

A gerinc alakja, avagy „egyenes gerincű”-nek lenni nem is olyan jó?

A gerinc alakja alkalmazkodott az ember életviteléhez és a természet úgy alakította ki, hogy a legkevesebb energiafelhasználással tudjunk mozogni. Ez már legfejlettebb emberszabásúakhoz képest is változást hozott a gerinc alakjában. További egyediség a többi gerinceshez képest, hogy a gerinc alakja kisgyermekkorban még nem egyezik meg a felnőttekével.

Bizonyára sokaknak ismerősek azok a gondolatok, melyeket jellemzően idősebb felmenőinktől hallgathattunk gyermekként. Eszerint fontos, hogy mindig megőrizzük gerincünk egyenességét. (Ekkor azonban őseink talán csak a becsületes élet és a hitelesség fontosságát próbálták hangsúlyozni számunkra.)

A valóságban ugyanis a gerincünk egyáltalán nem egyenes, esetleg csak újszülött korban, illetve az elölről vagy hátulról ábrázolt metszeteken.

Mindezekből adódóan felmerül a kérdés: ha viszont nem egyenes, akkor milyen is a gerinc alakja valójában?

Metszetben látható, hogy a gerinc alakja S vonalú.

A gerinc alakja hátulról és oldalról

Egy egészséges felnőtt ember gerincoszlopa igazából egy kettős „S” alakú görbülettel jellemezhető. Ezek a jellegzetes görbületek nem véletlenül alakultak ki, hanem rendkívül fontosak és hasznosak az emberi test számára. A négy jellegzetes görbület, amely tehát minden egészséges felnőtt ember gerincén megtalálható, ugyanis nagymértékben megnöveli a gerinc terhelhetőségét, illetve hozzájárul a gerinc rugalmasságához, valamint a lehető legkisebb energiafelhasználással való helyzetváltoztatást…

A négy görbület eloszlása a gerinc különböző szakaszain a következőképpen alakul:

  • a nyakcsigolyák előre domború ívet alkotnak;
  • míg a hátcsigolyák – talán a könnyen megjegyezhetőség érdekében – hátrafelé domborodnak.
  • Az ágyéki csigolyák ismét előre domború ívet hoznak létre;
  • majd pedig végül a keresztcsonti szakasz következik, amely, a farokcsonti szakasszal közösen, ismét egy hátra domborodó ívet alkot.

A gerinc alakja fokozatosan alakul ki a felnőtté válásunk során.

Az újszülött gerincének alakja még szinte teljesen egyenes.

Aztán már kisgyermekkorban elkezd formálódni, amikor járni tanulunk. Innentől kezdve pedig egészen a kamaszkorunk végéig tart, amíg eléri a végső formáját. A gerincünk egyénre jellemző alakja pedig természetesen idős korban is változik még, ekkor azonban már nem feltétlenül az előnyére.

Gerincünk alapvető szerepet játszik abban, hogy a testtartásunk és a mozgásunk tökéletes legyen. Ebben a nemes feladatban pedig a gerincünk alakjára, azaz a görbületekre is óriási szerep hárul. A görbületek ugyanis segítenek megőrizni a gerincoszlopunk rugalmasságát, ezáltal védik az érzékeny gerincvelőt.

A görbületek segítségével megvalósuló rugalmasság pedig egyfajta rezgés- vagy lengéscsillapítóként is funkcionál, amely védi az agyunkat a rázkódásoktól.

Ha tehát a gerinc alakja valóban egyenes lenne, akkor az agyunk sokkal nagyobb veszélynek lenne kitéve.

Ha pedig a gerincoszlop görbületei nem elegendően nagyok, vagy éppen nem elég kicsik, akkor a gerinc meggörbülhet vagy akár el is csavarodhat. Ekkor pedig tartáshibákról beszélünk.

A tartáshibával élők gerince pedig sokkal könnyebben fog elkopni, sajnos, illetve számos más egyéb probléma veszélye is fennáll az esetükben.

Záró gondolat a gerinc alakja kapcsán:

Könnyen lehet tehát, hogy a nagymamáink mégsem mondtak olyan butaságot azzal, hogy legyen jó tartásunk. Hiszen, ha rossz tartással élünk, az hosszútávon negatívan befolyásolja az egészségünket, és ezáltal az életminőségünket is. Attól pedig, hogy a gerincünk sokkal rugalmasabb, mint ahogyan azt ők gondolták, annak egészségét ugyanolyan fontos megőrizni.

Húzzuk ki tehát magunkat, ahogy mondták, illetve, amikor csak tehetjük! Próbáljunk keveset ülni és sokat sétálni! Ha pedig mégis beütött a baj, ne habozzunk segítséget kérni mihamarabb, hiszen a fájdalom enyhítésére ma már elérhető egy kiváló lehetőség!

A gerinc alakja bejegyzéshez a kép forrása.

By | 2017-12-13T13:59:25+00:00 december 13th, 2017|Derékfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment