Discopathia

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerincsérv » Discopathia

Discopathia

A discopathia lényege, hogy a gerinc csigolyái közt elhelyezkedő porckorong lelapul, vagyis degenerálódik. Magyarul a normális alakjától eltérővé válik.Vagyis olyan állapotban lesz, amiben nem tudja megfelelően betölteni feladatát.

Mikor okoz a discopathia gondot?

Amikor az állapotváltozás tartós marad, a porckorongok idővel egyre nehezebben nyerik vissza természetes alakjukat. A hátfájás kialakulása során ez az állapot igen gyakran a megjelenő tünetek egyik “előszobája”. Következményeként igen gyakran gerincsérv alakul ki.

A bejegyzés végén pedig megtudjuk, mi az , ami semmiképp nem maradhat ki a discopathia kezeléséből.

Mint a legtöbb gerinc eredetű elváltozásnak, a discopathiának is a helytelen testhasználatban kell keresni a kialakulás legfőbb okát.

Hogy mennyit tudunk a helyes testtartásról, arról következő játékos teszt elvégzése után előzetes képet kaphatunk.

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

Discopathia bejegyzés tartalomjegyzéke:

  • Okai -Ahogy a derékfájással kapcsolatban ez gyakori, ennek is számos oka van. Leginkább azonban a gerinc fizikai megterhelése miatt alakul ki.
  • Tünetei-Alattomos betegségről van szó, mivel évekig, de inkább évtizedekig fejlődik, mire tüneteket produkál. Két fő területen jelenik meg. Általában a nyaki és a háti szakaszon. Ezeknek a latin nevei szerint beszélhetünk háti, illetve nyaki discopathiáról.
  • Vizsgálati eljárások-A tünetmentes időszak után leginkább fájdalommal jelentkezik, de lehetnek más discopathiára utaló jelek is.
  • Kezelése-Szokásos kezelése inkább tüneti kezelés. A megelőzés és a tünetek visszatérése sokkal kevesebb hangsúlyt kap.

 

A discopathia oka(i)

A helytelen testhasználat miatt a gerinc statikai helyzete tartósan eltér

Porckorongok nyomása és discopathia

Porckorongok

attól az ideálisnak tartott helyezettől, amelyben megfelelően tudja ellátni feladatát. Egyszerűen arról van szó, hogy a nyomás a porckorongoknak egyik oldalán keletkezik és ettől azok a másik irányba tolódnak. Ez látható a jobb oldali képen.

Ez eltérés instabillá teszi a a gerinc ízületeit, tartósan túlnyújtja a szalagokat, valamint a porckorongokat hátrafelé nyomja. Ha már foci Eb (a cikk írásakor), akkor képzeljünk el egy bőrlabdát, amit nagy erejű rúgásokra terveztek. A levegővel teli labda rugalmasan viseli a rúgásokat és gyorsan visszanyeri normális alakját.

Azonban ha ráülünk és sokáig így maradunk, a varrások tágulni kezdenek, a külső bőrfelület nyúlik és deformálódik. Ha elég ideig így használjuk, inkább tojás formája lesz. Bár minden hasonlat sántít egy kicsit, a porckorongoknál is valami hasonló történik. A lényeg, hogy a csigolyák közt elhelyezkedő porckorongokat olyan tartós fizikai terhelés éri, amire azok “gyárilag” nincsenek felkészülve. Ide tartozik a vibráció vagy a sérülés (trauma) is.

 

A discopathia tünetei

A tünetek megjelenése gyakran évekig nem történik meg. Ennek oka, hogy fiatal korban szervezetünk gyorsabban regenerálódik. Továbbá a terhelés az évek során összeadódik és sokáig a szervek nem károsodnak annyira, hogy ezt fájdalommal jelezzék.

Ha pedig mégis, inkább igyekszünk a fájdalmat elnyomni ahelyett, hogy az okokat szüntetnénk meg. Ilyenkor jönnek a gyógyszerek, kenőcsök és egyéb, átmeneti megoldást nyújtó kezelések.

Jellemző a discopathia tüneteire, hogy a tünetmentes szakaszokat  egyre gyakrabban megjelenő és egyre nagyobb erejű fájdalommal kísért tünetek váltják.

Attól függően, hogy a discopathia a gerinc mely szakaszán van jelen, különböző tüneteket produkál. Külön neve van a gerinc nyaki szakaszán lévő discopathiának és az ágyéki szakaszon találhatónak is.

Ezek a tünetek már a gerincsérv tüneteivel szinte teljesen megegyeznek.

A discopathia vizsgálata

A teljes körűen elvégzett discopathia vizsgálat része a

  • kellően alapos és részletes kórelőzmény felvétele;
  • a beteg megtekintése: a tartásból sok következtetés levonható, de a gerinc mozgásainak korlátozottsága is sokat elárul.
  • különböző izmok merevsége, izomerejének tesztelése is része a teljes vizsgálatnak.

Képalkotó eljárások is segítik a helyes diagnózis felállítását discopathia esetén is. Ilyenek: röntgen, MRI, CT.

A discopathia kezelése

Legfontosabb teendő a helytelen testhasználat elkerülése.

A Gokhale-módszer lényege pont ebből áll. A napi mozgásunkat használja fel terápiás célra. Emellett a helyes testtartás elsajátításával pont a discopathia megelőzését (vagyis a gerinc túlterhelését) célozza meg. Mindezt pedig könnyen érthetően és mindenféle segédeszköz nélkül.

Amikor erős ízületi vagy izomfájdalmunk van, természetesen ezek enyhítése szükségszerű. Fontos tudni azonban, hogy az okok megszüntetése nélkül ezek hatása mind jobban csökkenni fog. A derékfájás pedig egyre gyakrabban vissza fog térni.

Attól függően, hogy a degeneráció mennyire előrehaladott, a betegeknél már súlyos mozgáskorlátozottság is felléphet. Ilyenkor a testi tünetek enyhítésén túl a lelki hatások enyhítésére is szükség lehet.

Annak érdekében, hogy a discopathia ne fajuljon el ilyen mértékben, minél előbb érdemes az okok megszüntetését, vagyis a helyes testhasználat alapjait célul kitűzni.

 

Összefoglaló “kérdések” a discopathia bejegyzés kapcsán:

A ……. …….. miatt a gerinc statikai helyzete …… eltér attól az ideálisnak tartott elhelyezettől, amelyben megfelelően tudja ellátni feladatát.

Jellemző a tünetekre, hogy a …… szakaszokat  …….   …… és  …..   …… erejű fájdalommal kísért tünetek váltják.

Legfontosabb teendő a ……. ………… elkerülése.

 

 

 

By | 2016-12-07T15:45:56+00:00 július 5th, 2016|Gerincsérv| Discopathia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: