Discopathia lumbalis

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » Discopathia lumbalis

Discopathia lumbalis

A discopathia lumbalis pontos jelentése az MRI vizsgálat eredményének értékelése után szokott figyelem központjába kerülni.A discopathia lumbalisdddg A derékfájás vagy hátfájás során a kórlapon megjelenhet ez az elsőre borzasztónak hangzó kifejezés. A felnőtt lakosságnál nagyon gyakran előfordul anélkül, hogy észrevennénk. Magának a discopathiának

Discopathia lumbalis rajzos ábrázolása, ami a gerinc ágyéki szakaszán lévő összenyomódást jelenti

Discopathia lumbalis

a tüneteit, kialakulás  okait és eredményes gyógyításának módját már a discopathiáról szóló cikkben részletesen körüljártuk. Annyi a különbség, hogy ott csupán ennek az elváltozásnak az általános, fő tudnivalóit néztük át.

A discopathia lumbalis jelentése:

Ennek a kifejezésnek a jelentése “csupán” arra utal, hogy a porckorong elváltozás a gerinc mely területén található. Tehát van egy elváltozásunk és annak van egy helye. Tehát van egy porckorong elváltozás. Ez a discopathia. A lumbalis pedig azt jelenti, hogy a gerinc ágyéki szakaszán található ez a rendellenesség.

A képelemző eszközökön pontosan lehet látni, hogy hol van vagy vannak a csigolyákon a szokásostól eltérő elváltozások. Ha az ágyéki, vagyis lumbális szakaszon található, mondják azt, hogy lumbalis discopathia.

A lumbalis discopathia tünetei:

Elöljáróban annyit, hogy ezek a tünetek nagyon sokféle mögöttes ok miatt megjelenhetnek. De a főbb tünetek közé a következők sorolhatóak:

  • A vizsgálat során, ha tapintás is történik, nyomásra jelentkező háti fájdalom
  • Hátfájás, hátfájdalom, amely elhúzódóan jelen van, de időnként heves rohamokkal visszatér
  • A discopathia lumbalis megjelenésére utal olyan tünet is, mikor a hátból a mellkasba sugárzik a fájdalom
  • Erre utalhat akár a hát merevsége, például a túlzottan egyenes tartása (ilyenkor a háti görbület kiegyenesedik). A fájdalom elkerülése érdekében kényszertartást veszünk fel.
  • Van úgy, hogy a beteg a törzsét kevésbé tudja oldalra hajlítani, nehézkes neki fordulni.
  • Megjelenésére utalhat az is, ha a gerincoszlop mellett lévő izomzat az egyik oldalon görcsösebb.
  • Tünet lehet még, hogy a keresztcsont, illetve a felette levő rés nyomásra, ütögetésre érzékennyé válik.

Ezek az okok visszavezethetőek a helytelen testhasználatra és a hanyag tartásra. Az alábbi pár kérdéses játékos teszt segíthet tájékozódni, mennyire vagyunk tisztában a helyes tartással:

 

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

 

A discopathia lumbalis kezelése

Mivel discopathia lumbalis egy tünet, vagy okozat, kezelésére a hátfájás kezelése cikkben leírtak teljes mértékben alkalmazhatóak.

 

A discopathia lumbalis, gyakorisága ellenére nem szerepel még a Wikipédia oldalain sem. egyedül lengyel nyelven dob fel rá valamit a kereső. “Érdekes”, hogy gyakorisága ellenére nem kapott külön cikket.

By | 2016-11-25T11:03:42+00:00 október 20th, 2016|Derékfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment