Discopathia cervicalis

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerincsérv » Discopathia cervicalis

Discopathia cervicalis

A discopathia cervicalis egy latin kifejezés, mely porckorongok nyaki területén való elváltozását hivatott orvosi nyelven leírni. Mit is takar a fogalom valójában? Hogyan előzhető meg?A cikk végén elolvashatjuk a legfontosabb három tanácsot, ami azt szolgálja, hogy végleg megszabaduljunk a problémától.

Discopathia cervicalis jelentése:

Discopathia cervicalis, elváltozás a gerinc nyaki szakaszán

A gerinc nyaki szakasza

Ha a szavakat külön nézzük, könnyen megkapjuk a valódi jelentést. Az emberi gerinc öt fő része közül a nyaki szakaszt nevezik cervicalisnak. A nyak latinul Cervix.  Tehát valamilyen rendellenesség tapasztalható a páciens leletében. Ez leginkább CT vagy MRI felvételek elemzése után látható.

Milyen tünetekből lehet a discopathia cervicalis jelenlétére következtetni?

 • Sokszor hallani, hogy meghúzódott a nyakam, elfeküdtem a nyakamat. Ha ezt másképp szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondjuk: fájdalmas nyaki merevség tapasztalható. Nem szép, de a tüneteket a szakember így tudja értelmezni.
 • Jellemző még a discopathia cervicalis jelenlétére, hogy a nyak izmaiban fájdalom van akkor is, mikor azok nyugalomban vannak.
 • Mozgatásra is jelentkezik a nyak fájdalom.
 • Tipikus tünet, mikor a nyakból valamelyik irányba, például a bal vállba sugárzik a fájdalom.
 • A ferde fejtartás, az úgynevezett antalgiás fejtartás is utalhat rá. Ilyenkor a testünk a nyaki fájdalom elkerülése érdekében kényszertartást vesz fel. Az izmok összehúzódnak és merevvé, görcsössé válnak. (A masszázs ilyenkor nagyon jól esik, hiszen ellazítja a görcsös izmokat. A probléma gyökerét azonban nem kezeli.
 • Rosszul mozog a nyak. Vagyis nem tud minden irányba kellőképp elfordulni.

Discopathia cervicalis vizsgálata és kezelése

A konzervatív kezelések első lépése a beteg kikérdezése, amit a vizsgálat követ.

Discopathia cervicalis vizsgálata

A rossz fejtartás már ránézésre is szembetűnik. A vizsgálatot végző szakorvos nyomással is ellenőrzi, hogy az érintett terület érzékeny-e enyhe nyomásra. Mind a csigolyáknál, mind az izmoknál. A fejet a mozgástartomány korlátozottság ellenőrzésére szintén mozgatni fogják. A mozgáskorlátozottság is egy tünet, amit akár discopathia cervicalis okozni szokott. A fejet lefelé is megnyomhatják és vizsgálják, jelentkezik-e esetleg ebben az esetben is fájdalom.

Ha a vizsgálat megkívánja, képalkotó eljárásokat is igénybe vesz a reumatológus vagy az ideggyógyász szakorvos. Ezek javarészt MRI vagy CT felvételek.

A discopathia cervicalis kezelése

A fájdalmak helyi csökkentésére különböző hatóanyagú krémeket javasolhatnak.

Szóba jöhet-az esetek döntő többségénél így is kezdődik- a gyógyszeres kezelés. Leginkább a különféle nem szteroid gyulladás és fájdalomcsillapítókat írják fel receptre.

Ha láz is kíséri a tüneteket, akkor kaphatunk lázcsillapítót.

Ezen kívül B vitaminok szedését is előírhatják.

További lehetőségek

Az izmok lazítására különféle masszázskezelést kaphatunk. Érdemes megjegyezni, hogy az izmok kilazítása még nem szünteti meg az okokat! Nagyon kellemes érzés és ideiglenesen talán segítség is, de legfontosabb a helyes testtartás és testhasználat elsajátítása!

3 tipp a discopathia cervicalis gyógyítására:

 1. A fájdalomcsillapítást bízzuk szakorvosra. (Sajnos hozzájuk már csak gyötrő fájdalom esetén szoktak fordulni).
 2. Ne elégedjünk meg csupán a tünetek megszűnésével! Ha a kiváltó okot nem célozza meg a kezelés, azok vissza fognak térni.
 3. A helyes testtartás elsajátítása legyen a legfontosabb hosszú távú cél. Mindegy, milyen kiegészítő gyógymódot választottunk, ez soha nem maradhat ki.

Köszönjük, hogy elolvasta a discopathia cervicalis bejegyzést!

Amennyiben kérdése, hozzászólása lenne, kérjük ide írja:

 

 

 

 

Egy videó felvétel segíthet “belelátni” a porckorong elváltozásába.

By | 2016-11-02T12:41:39+00:00 október 20th, 2016|Gerincsérv|2 hozzászólás

About the Author:

2 hozzászólás

 1. Jernei Istvanne 2017-02-10 at 18:48 - Reply

  A neurologia discus protrusiojat velemenyezte. A neuralgias fajdalomra carbamazepine terapiat kaptam amire panaszaim enyhultek. A szedett gyogyszer a Tegretol, ami nagyon sok mellekhatassal rendelkezik.Tovabba rengeteg gyogyszert szedek meg es gondolom fennallhat a tovabbi egeszsegromlas a gyogyszerek mellekhatasa miatt.Milyen valasztasom lehet meg hogy bajomat orvosoljam.
  Koszonettel

  • Árvai Tibor 2017-02-23 at 15:18 - Reply

   Köszönöm a hozzászólását!
   A tüneti kezelés mellett mindenképp a kiboltosulás kiváltóokát érdemes megcélozni. Az erős gyógyszeres kezelés elrendelése nyilván azt mutatja, hogy komoly fájdalmai voltak.
   Arról nem írt, hogy fizikoterápiás kezelést előírtak-e.
   Hosszú távon mindenképp a káros testhasználatot érdemes megcélozni, ami megelőzi, hogy napi több órában a gerince ellen “dolgozzon.” Ebben tud igazán segítséget nyújtani a könyvben kínált “módszer”.

Leave A Comment