Derékfájás kezelése

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » Derékfájás kezelése

A derékfájás kezelése gyógymódonként változik. Ráadásul, ami segít az egyik szenvedőn, az nem hoz hosszú távon eredményt a másiknak. Gyakran hallani homlokegyenest ellentétes véleményeket a probléma során. Melyik hát a nekünk való?

Egy biztos:

Azok, akik a derékfájás kiváltó okait veszik célba, már nagy lépést tettek a tartós gyógyulás érdekében. Akik a tünetek enyhítésével megelégszenek, számíthatna rá, hogy az újult erővel vissza fog térni.

“Már a gyerek 87%-a szenved a hátfájástól… A maradék 13% otthonában nincs számítógép.”- vicces hozzászólás ismeretlen szerzőtől egy fórumon.

Van benne igazság? Sajnos egy mondatban kettő is. Még ha a téma inkább szomorú, mint tréfába illő is, rávilágít, hogy a derékfájás már a gyereknél is nagy számban előfordul. Még ha nem is ilyen arányban. A rossz testtartás azonban szembetűnő és legnagyobb mértékben ez járul hozzá azokhoz az elváltozásokhoz, mik közvetlenül kiváltják a panaszokat.

Négy hiba a derékfájás kezelése során:

  1. Megelégszünk a kezeléssel
  2. Megelégszünk az akut tünetek enyhítésével
  3. Csak közvetlen kiváltó okot kezeljük
  4. Akut krónikus

A kezelés fogalma a wikiszótár szerint:

  • Orvosi tudás alkalmazása során valamilyen orvosi tudást felhasználva a betegség tüneteit, kóros folyamatait, vagy azoknak a szervezetre káros hatásait próbálják meg csökkenteni.
  • Valamilyen tervszerű változást próbálnak meg létrehozni. Ennek célja, hogy kialakult kedvezőtlen helyzetet megpróbálunk javítani.

Pihenésképp egy “derékfájós történet”:

Egy reggel megérkezik az orvoshoz egy beteg, aki rettenetes hátfájásról panaszkodik. Szokás szerint, az orvos kikérdezi: mit tett, hogyan jelentkezett a hátfájása? Mire azt válaszolja:

“Ma reggel nagyon korán hazaértem. Ahogy beléptem az ajtón, a hálószobából neszezést hallottam. Rájöttem, hogy valaki a feleségemmel töltötte az éjszakát. Mivel az erkélyajtó nyitva volt, kirohantam oda, de nem volt ott senki. Ahogy lenéztem, láttam, hogy egy férfit elfutni. Menet közben szedte magára a ruháit. Megragadtam a hűtőszekrényt és utánadobtam. Ekkor rántottam meg a derekamat.”

Megérkezik a következő beteg, aki még rosszabbul néz ki. Őt is megkérdezik, mi történt vele. “Hónapok óta munkanélküli vagyok. Ma reggel állásinterjúra mentem volna, de elaludtam. Ahogy sittem kifelé a házunkból, futtában öltöztem fel. Ekkor valaki egy hűtőgépet vágott hozzám.”

Ettől is rosszabb állapotban jön a harmadik páciens és előadja a történetét:

“Békésen üldögéltem egy hűtőszekrényben és kidobtak a harmadik emeletről.”

 

Ha többet szeretne olvasni erről, a következő bejegyzések születtek ebben a kategóriában:

Derékfájás kezelése témájú írások