A derékfájás lelki okai

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » A derékfájás lelki okai

A derékfájás lelki okai

A derékfájás lelki okai ritkán szerepelnek a hátfájás gyógyításában. A derékfájás kezelése a testi tüneteket veszi legtöbbször célba, akkor is a fájdalom enyhítésén túl ritkábban tekint az okok és különösen a hosszú távú kiváltó okok megszüntetésére.
A test és lélek (vagy érzelmek) nem különíthetőek el egymástól. Számtalan betegség vezethető vissza hosszú távú negatív érzelmi állapotra. A fizikális megjelenésünket is befolyásolja érzelmi állapotunk.

Erre következzen egy egyszerű példa:

Derékfájás lelki okai: szomorúság példa

A testtartás szerepét minden specialista elismeri, mint a derékfájáshoz vezető út fontos okaként.
Képzeljük bele magunkat annak az embernek a jellemző testtartásába, aki állandóan “lógatja az orrát”. Legjobb, ha egy kicsit abbahagyjuk az olvasást, és megpróbáljuk felvenni azt a testhelyzetet, amit ilyen állapotként bemutatnánk.

Figyeljük meg, milyen helyzetben van a fejünk, a vállak vagy a gerinc. Könnyű belátni, hogy az érzelmi állapot kihat a testtartásra.

Ugyanígy érvényes az előző példa fordítottja is. Ha beleéljük magunkat egy pillanatra annak a helyébe, aki nagyon boldog, vidám. Nehéz ezt úgy “eljátszani”, hogy közben a földet bámuljuk.

Mi történik ilyenkor?

Az érzelem szó mutatja, mi is történik ilyenkor a testünkben. A negatív érzelmek olyan energiákat indítanak el a testünkben, melyek annak fizikai megváltozásával jár. Hosszú távon a megváltozott testtartás már hozzájárul a fájdalom megjelenéséhez és sajnos annak állandósulásához is.

Az érzelmek mind rövid távon, mind hosszú távon hatással vannak a testünkre. A negatív érzelmek fizikai változást idéznek elő testünkben. Ez jelentkezhet feszültségben az izmokban, remegéssel a térdekben, akár összeeséssel is. A testtartásunk mindenképp el fog térni az optimálistól.

Azt már tudjuk, hogy a fájdalom mindig egy jelzés: valami nincs rendben. A derékfájás kialakulásában megannyi kiváltó ok együttes hatása összeadódik. Ezek következtében az izmokban feszültség lép fel vagy pedig azokat túlzott mértékben vesszük igénybe.

Ahhoz, hogy a fájdalomtól hosszú távon is megszabaduljunk, a fő kiváltó okokat kell megszüntetni. A példában már érintettük azt, hogy az érzelmi állapot milyen módon járul hozzá a fizikai megjelenésünkhöz.

A nyelvünkben számos formában megjelenik egy érzelmi állapot testet öltött formában: “szétszakítja magát”, nem érzi a “támogatást”, “összetört” a szíve, majd’ kibújik a bőrből, stb.

Egy-egy érzelmi állapotot egy bizonyos testrészhez tartozónak veszünk, ahol adott esetben fájdalom is megjelenik. “Görcsben” van a gyomra: valóban, a stressz szintén hozzájárul például a gyomorfekély, a szívinfarktus kialakulásához. Ez már köztudott és nagyon is elfogadott.

Vajon miért van az, hogy az orvosi vagy egyéb szakrendelések során a derékfájás okai nem szerepelnek a kezelések részeként?
A “hogy van” kérdést csak úgy értelmezzük, mi fáj, mik a panaszaink.

Tudományos áttörés

Candace Pert, aki világhírű tudós, áttörő kutatásának eredményeként rámutatott, milyen hatással van egymásra a test és az érzelmek.

Az ő eredményei megcáfolták azt az orvosi véleményt, hogy az érzelmek kizárólag az agyunkban jelennek meg. Felfedezte, hogy vannak olyan érzelmek által mozgásba jövő molekulák, amiknek nem csupán az agyban, de a test bizonyos pontjain is találhatóak receptorai.

Ezek érzelem-molekulák megváltoztatják a test szerveinek működését az izmokban és más elemekben.
Az ő következtetése az volt, hogy test és lélek egy és nem különválasztható: ami az agyunkban történik, ugyanaz fog a testünkben is.
Ennek a tudásnak a birtokában voltak már évszázadokkal ezelőtt a természetes gyógyászat képviselői.

A tibeti orvoslás minden betegséget egyenesen három érzelmi állapotra vezet vissza :

A szenvedés minden betegség legfőbb oka, a szenvedés oka pedig a tibeti buddhizmus szerint (és ezzel sok más vallás egyetért) az emberi tudatlanság, melyet további három kategóriára bontanak:

  • szenvedés okozta szenvedés, azaz a félelem
  • változás okozta szenvedés, azaz a düh
  • a dolgok állandótlan volta okozta szenvedés, azaz a szorongás

A mai akadémikus orvoslás emberi lelket teljes egészében kihagyja a gyógyításból, a bio-organizmusra kémiai úton próbál hatni.

Ezzel szemben Tibetben nagyon fontosnak tartják az önvizsgálatot és az önismeretet, hogy tudjuk, milyen hatással vannak ránk a gyógyszerek, milyen hatással van ránk a betegség maga.

Aki a szenvedéseit, a negatív érzelmeit tudja kezelni, a betegségen is úrrá tud lenni, aki viszont erre nem képes, azt a gyógyszerek sem fogják meggyógyítani.

A fenti szemlélet teljesen ellentétes az általunk megszokottal. Talán akkor járunk legjobban, ha kicsit befogadóan tekintünk rá.

Ősi tudás
A nyugati tudósok csak nemrégiben kezdték felfedezni, hogy az érzelmek testi fájdalmat is kiválthatnak vagy ahhoz vezethetnek. Évszázadokkal őket megelőzve a kínaiak már arra is rájöttek, melyik érzelem melyik testrésszel van összefüggésben.
A hagyományos kínai orvoslás és akupunktúra energiavonalakkal dolgozik (meridiánok), amik az összes testműködést támogatják. Tanításuk szerint a fájdalom blokkolt energia, amely blokk feloldása és az energiaáramlás biztosítása megszünteti a fájdalmat.

A derékfájás lelki okai az etológia nézőpontjából

“Üss vagy fuss”
Az üss vagy fuss válasz az élet fenyegetésére közismert. Ez érzelmileg a félelemnek és a dühnek felel meg. A dühös ember felsőteste energiával és vérrel telítődik, ami a harchoz kell.
A félelem ezzel szemben ezt az energiát a lábakba irányítja, ami a futáshoz szükséges. “Inába szállt a bátorsága”.
Ha az előző érzelmi állapotok tartósan fennállnak, az izomfájdalmakhoz és szervi elváltozásokhoz is vezethetnek.

A derékfájás lelki okai cikk forrása: http://annamcrobertblog.com/?p=324

Szóljon hozzá lent a derékfájás lelki okai írásomhoz

By | 2017-10-16T19:44:01+00:00 október 16th, 2017|Derékfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment