Derékfájás láz kíséretében

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Derékfájás » Derékfájás láz kíséretében

Derékfájás láz kíséretében

A derékfájás láz “kombináció” sok beteg számára meglehetősen aggasztóan hangzik.
Ennek a két tünetnek a megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a betegség hátterében súlyos kiváltó okok is meghúzódhatnak. Az egyik olyan tünetkombináció, amit az orvosok az úgynevezett piros zászló kategóriába sorolnak.
Ilyenkor nem szabad az otthoni kezeléssel kísérletezni, hanem szakemberhez kell fordulni.

Szerencsére a derékfájás láz kíséretében való megjelenése mögött egészen egyszerű ok áll, de érdemes kizárni a daganat vagy a fertőzés lehetőségét.

 

Ha derékfájás láz kíséretében tör ránk, az leggyakrabban egyszerű megfázás vagy influenza

A hátfájás vagy derékfájás hátterében leginkább izom- és csontrendszeri probléma áll. Egy megerőltető mozdulat vagy húzódás, illetve a szalagok és ízületek okozta fájdalom.

A láz kiváltó oka pedig leginkább a megfázás és az influenza, amik a légzőrendszeren át jutnak a szervezetbe..

Egy lázmérő van a képen: Derékfájás láz a téma.

Láz derékfájás mellett?

Nem meglepő tehát, ha a két tünet együttesen, vagyis a derékfájás láz megjelenése mellett van jelen. Ilyenkor persze sokkal nagyobb figyelmet kap. Ráadásul, az influenza tüneti közt gyakran megjelenik a végtagfájdalom, vagy”ráhúzódik a derékra”.

A szokásos kezelést követ ilyenkor az influenza, megfázás elmúltával a derékfájós panaszok is csökkennek. Vannak azonban-szerencsére az esetek nagyon kis részében- olyan betegségek is, melyek jelenlétére szintén a derékfájás láz kombináció az egyik intő jel..

Rák

Habár a gerincből kiinduló rák igen ritka, az gyakorta fordul elő a daganatos megbetegedéseknél, hogy a gerinc melletti szervekből burjánzik tovább a gerinc irányába.

Ilyenek a mellrák, tüdőrák, prosztata rák, veserák és az ilyen típusú daganatok. Az ilyen elváltozásokat már javarészt azelőtt felfedezik, hogy a beteg derékfájós panaszokkal orvoshoz fordulna. Egyszóval, még az előtt, hogy áttevődnének a gerincre.

Előfordul azonban olyan is, mikor a deréktáji fájdalom okán tárják fel a kóros elváltozást…
Egy orvosi lap kutatása szerint 1988 májusában 1975 páciens közül, akik derékfájós panaszokkal fordultak orvoshoz, 0,66 százaléknál diagnosztizáltak rákot.

 

A rákos elváltozások legtöbbjét állandó tünetek kísérik: láz, súlyvesztés és fáradékonyság. Az orvosok a betegség kizárásánál ezen három tünet megléténél gyanakodnak arra, hogy a derékfájás és láz nem a sejtek elburjánzására utal.

Fertőzések a derékfájás és láz hátterében

A másik veszélyes ok, amire a derékfájás láz együttes megjelenése utalhat, a fertőzés. Ez az előbb említetthez hasonlóan nagyon ritkán fordul elő.
Itt is elmondható, hogy magában a gerincben nem jellemző, inkább a szomszédos szervekből terjed oda.
Ráadásul a fertőzésnek kitett szervek megbetegedése (vese, húgyhólyag) gyakran derékba sugárzó fájdalmat “produkál”. Ezek a szervek ugyanis a medencecsont környékén helyezkednek el.
A bakteriális fertőzések gyakorta lázzal járnak, ezért gyanakodhatnak az orvosok ilyen eredetű okokra is.

A kísérő tünetek ilyenkor például a fájdalmas vizeletürítés, vér a vizeletben vagy a fehérje a vizeletben.

Várom hozzászólását a derékfájás láz kíséretében cikkhez alul!

Forrás.

Kép.

By | 2017-10-17T19:41:19+00:00 október 17th, 2017|Derékfájás|0 Comments

Leave A Comment