Antalgiás tartás

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Hátfájás » Antalgiás tartás

Antalgiás tartás

Az antalgiás tartás a fájdalmakkal járó mozgásszervi betegségek egyik kísérő jelen-

sége. Önmagában egy következmény, ami azonban további problémákhoz vezethet, mivel a testünket nem optimálisan használjuk.

 

Az antalgiás testtartás, antalgiás tartás jelentése

 

Antalgiás tartás derékfájás miatt

Antalgiás tartás és járás kéz a kézben járnak.

Bárhol lép is fel a szervezetünkben, a fájdalom ellen mindig megpróbál a testünk védekezni. A test egy bizonyos részén az izmok reflexszerűen megfeszülnek. A megfeszült izmok következtében pedig megváltozik a testtartás, így a mozgás is.

Ezt hívják antalgiás tartásnak.

A gyötrő fájdalom elkerülésére példa amikor valaki éles tárgyba lép. Utána sántítani kezd, hogy a fájdalom kiújulását minél jobban elkerülje. Ha ezt mozgás közben nézzük, akkor az egyik oldalát jobban terheli, mint a másikat. Biceg, biccent vagy sántít, de nagyon sok kifejezés leírja ezt a típusú mozgásformát.
Szaknyelven ezt:

Összefoglalóan antalgiás járás kifejezéssel írják le.

Rövid távon nem is okoz nagyobb gondot, hiszen az ok elmúlik, a seb begyógyul. De mi történik, ha a kiváltó ok fennmarad?

Az antalgiás tartás is marad. Ez pedig számos további következménnyel jár.
Hosszú távon egyoldalasan terheljük az izmokat és az ízületeket. Évek alatt ezek kopni vagy deformálódni kezdenek. A folyamat egy ördögi kör, melyet csak testtartás helyreállításával és a kiváltó okok kezelésével lehet megszüntetni.

A helyes testtartással kapcsolatban egy játékos teszt:

Testtartás IQ teszt

6 játékos kérdés a testtartásról...

Antalgiás tartás és gerincfájdalom

A gerinc eredetű problémák külsőleg is látható jele, mikor valaki alig bír megmozdulni. Főképp a görcsös izmok és a gerinccsatornából kilépő ideg érintettsége okozza. Az utóbbinál előfordul még, hogy lábba sugárzik a fájdalom, de járhat érzékkieséssel is.

Antalgiás tartás kezelése:

A fájdalom enyhítésén túl mindenképp a probléma gyökerét kell megcélozni. Csak azok eltüntetésével akadályozható meg, hogy visszaessünk.
Krónikus fájdalom esetén az antalgiás tartás kezelése nagyon összetett lehet, mivel az idegrendszer megszokja a rossz tartást és az “új” testhelyzetet tartja normálisnak. Sok bicegő ember már nincs is tudatában annak, ahogy jár.
Ráadásul az izmok is alkalmazkodnak valamennyire: egyik oldalon megerősödnek, más helyütt legyengülnek.
Ilyenkor ezeknek az erősítését, lazítása is a kezelés célja közt kell, hogy szerepeljen.

By | 2016-11-25T10:09:47+00:00 november 2nd, 2016|Hátfájás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment