Derékfájás – az ágyéki gerinc vészjelzése?

Ön most itt jár az oldalon Derákfájás, gerincsérv, hátfájás kezdőlap » Gerinc » Derékfájás – az ágyéki gerinc vészjelzése?

Derékfájás – az ágyéki gerinc vészjelzése?

Miért az ágyéki gerinc területe a legérzékenyebb részünk?

L1-L5 Jelöléssel az ágyéki gerinc szakasza

Az ágyéki gerinc szakasza

Ha Önnel még sosem történt meg, hogy reggel alig tudott felkelni az ágyból, mert a deréktáji izmai nem akartak engedelmeskedni, vagy rosszabb esetben az, hogy egy átgondolatlan emelés, cipekedés, esetleg csupán egy rossz mozdulat következtében „úgy maradt”, akkor az emberiség szerencsésebb néhány százalékába tartozik.

A derékfájás valamelyik enyhébb vagy súlyosabb verziója legalább egyszer bekopogtat a felnőtt lakosság 80-85 százalékának életébe, fájdalmas perceket, órákat vagy akár napokat okozva.

S hogy a gerinc fő részei közül hol is található pontosan az ágyéki gerinc szakasza, azt a mellékelt képen L1-L5 jelöléssel láthatjuk.

A gerincünk fő szakaszai közül kétségkívül az ágyéki gerincet, vagyis a deréktáji szakaszt érinti a legtöbb panasz.

A gerincnek ez a területe gyakran esik áldozatául sérülésnek, izomfeszülésnek és szintén gyakori a gyulladással járó, ezáltal hosszabb-rövidebb ideig tartó fájdalmas állapot.

Az ágyéki gerinc szakaszának tájékán a tünetek hátterében számos dolog állhat:

  • a gerincet alkotó elemek finoman összehangolt szerkezetének valamilyen fizikai elváltozása;
  • vagy gyulladása;
  • leggyakoribb esetben a gerinc lágy részeinek, vagyis a porckorongoknak, ízületeknek a korral járó, vagy más okból történő kopása, elváltozása.
  • Ugyanígy a kor előrehaladtával fellépő csontritkulás;
  • vagy a súlyosabb porckorong sérv is fájdalommal járhat;
  • nem beszélve a helytelen emelésből, hirtelen gyors és megerőltető mozdulatokból adódó izomfeszülésekről.

És ezzel még korántsem értünk a lehetséges okok végére, hiszen az ágyéki gerinc szakaszon fellépő kellemetlen érzések, kisebb mértékben más, kisugárzó fájdalomból is eredhetnek, például nőgyógyászati okból, gyomorgondokkal összefüggésben, vagy a vese gyulladása, illetve húgyúti fertőzések miatt, de akár daganatos megbetegedés jele is lehet az itt tapasztalt sajgó érzés.

Végezetül a tartós stressz, és az ülőmunkával járó rossz tartás is felkerülhet a listánkra, a fájdalom előidézői közé.
Érdemes tudni, hogy az enyhébb esetekben a pihenéssel javulhat a fennálló állapotunk, a komolyabb, például gyulladás alapú tünetek viszont a pihentetés, fekvés következtében akár még fokozódhatnak is. Éppen ezért tartósabb fájdalom esetén mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni, és elmenni egy alapos kivizsgálásra.

A jó hír az, hogy az ágyéki gerinc szakaszt érintő derékfájdalmak jelentős része igen egyszerű szabályok betartásával megelőzhető, elkerülhető.

  •  Ha rendszeres mozgással tatjuk karban testünk minden izmát, akkor ezen az érzékeny szakaszon is kialakulnak a megfelelő tartóizmok és a gerinc tovább képes fenntartani rugalmasságát, mozgékonyságát, jobban reagál az alkalmankénti nagyobb terhelésre.

 

  • Érdemes odafigyelni a testsúlyra is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a gerincoszlopnak tartósan milyen mértékű alapsúlyt kell hordoznia.

 

  • A nehéz tárgyak emelése korunktól függetlenül egy mindennapi kockázati tényező, de erre is létezik egy igen egyszerű megoldás: egyenes háttal, a lábunk hajlításával igyekezzünk megoldani az ilyen helyzeteket, ha mindenképpen szükséges a súly megemelése, ezzel a terhelést jobban elosztjuk a hát és a láb között, kímélve a deréktáji szakaszt.

 

  • Végezetül pedig minden testhelyzetben figyeljünk arra, hogy a szakemberek által ajánlott leghelyesebb módon üljünk, álljunk, feküdjünk. Itt néhány igen egyszerű szabályt kell csak szem előtt tartani: ülés közben a derekunk legyen megtámasztva és hátunk legyen egyenes, álló helyzetben a testsúlyt osszuk meg mindkét lábunk között, éjszakáinkat pedig egy közepesen kemény matraccal tegyük kellemessé testünk és gerincünk számára.

Az ágyéki gerinc szakasz illusztrációjához az eredeti kép itt található.

By | 2017-12-19T14:39:20+00:00 december 19th, 2017|Gerinc|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment